Vérben születik Dél-Szudán

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús bűnöket követtek el az Észak- és Dél-Szudán határán fekvő, vitatott hovatartozású Abyei város térségében, amelyet szombat óta megszállva tartanak az észak-szudáni erők – közölte a Satellite Sentinel Project elnevezésű műholdas megfigyelőprogram. A felvételek szerint páncélozott járművekkel pusztítanak el falvakat. Omár el-Basír szudáni elnök kijelentette, Abyei „északhoz tartozó szudáni terület”, és a nemzetközi közösség követelése ellenére nem vonják ki erőiket a térségből, írta az MTI.
Szudán hivatalosan július 9-én válik ketté, ekkor érvényesítik a déli, főként keresztény szudániak által megszavazott függetlenséget. El-Basír a népszavazást követően azt ígérte, még segíteni is fogja országa a most születő, olajban roppant gazdag, de infrastruktúrával gyakorlatilag nem rendelkező államot, ám az Abyei környéki terület már régóta robbanással fenyegetett. Abyei a Muglad-medencében fekszik, amely mindig az Észak- és Dél-Szudán közötti híd szerepét töltötte be, s nem mellékesen itt van a szudáni olajkészlet zöme. Abyein keresztül húzódik a nagy nílusi olajvezeték, amely a déliekhez tartozó Unity tartománytól szállítja a fekete aranyat Port-Szudán városáig. El-Basír közölte, országa nem ismeri el Dél-Szudánt, ha az továbbra is követeli Abyeit. A világ több állama kész arra, hogy a Juba központú tartomány függetlenségét elismerje, elméletileg az első lenne Kartúm, majd Kairó kéri a második helyet, s őket követnék a nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína vagy Nagy-Britannia. A felajánlás nem véletlen, az említettek mindegyike bizonyos mértékben tulajdonosa az ottani olajkitermelő cégeknek.
Politikai és gazdasági szempontból Dél-Szudán sok lehetőséget rejt, hiszen hatalmas szüksége van befektetőkre és segélyekre, és geostratégiailag is jó helyen fekszik, hiszen egy stabil állam Kelet-Afrika zavarosában segíthet megszilárdítani a helyzetet Szomáliában, Etiópiában, Eritreában. Abyei lakosai elméletileg még az idén urnákhoz járulhatnak, hogy eldöntsék, kihez fognak tartozni a jövőben. Nagy kérdés azonban, hogy mekkora területről van szó, kik jogosultak a szavazásra, és képesek lesznek-e egy ilyen voksolást megrendezni fegyverdörgés közepette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.