Vita a körülmetélésről San Franciscóban

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy ősszel népszavazáson dönthet úgy San Francisco népe, betiltják a fiúk körülmetélését a kaliforniai városban. Az ötlet élharcosa Lloyd Schofield, aki szerint az emberi jogokat csorbítja, ha a szülők újszülött gyermeküket ennek a műtétnek teszik ki, így javaslata szerint novemberben arról kellene dönteni, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják-e a 18 éves kor alatti körülmetélést.
Az eljárás vallástól függetlenül elfogadott San Franciscóban, ahol sokan azt a teóriát vallják, hogy a műtét később segít az AIDS ellen, minthogy felmérések szerint a körülmetélt férfiak kevesebb esetben fertőződnek meg, mint nem körülmetélt társaik. Márpedig a városban ez a kérdés nagyon lényeges, ugyanis San Francisco a homoszexuálisok fővárosa az Egyesült Államokban. A bizarr vita meglehetősen nagy hírré vált az amerikaiak között, az újságok is foglalkoztak vele, és még Russell Crowe filmszínész is kijelentette, a körülmetélés barbárság. Persze ő ausztrál és heteroszexuális, így nem érinti különösebben az egész ügy.
Bár végül sikerült összegyűjtenie az aktivistáknak a 7200 támogató aláírást, egyelőre nem biztos, hogy a szavazólapokon is találkoznak vele a San Franciscó-iak. Alkotmányjogászok szerint ugyanis a javaslat alkotmányellenes, minthogy ellentétes az első alkotmánykiegészítéssel, amely a vallásszabadságot mondja ki. Ebben az esetben két vallás híveit lehet említeni, a zsidókat és a mozlimokat. Lloyd Schofield honlapján azt állítja, tévhit, hogy minden zsidó körülmetélteti gyermekeit, sőt ő úgy tudja, egyre több izraelita tart olyan névadó ünnepséget, amely nem jár a műtéttel, hanem egyszerűen befogadják a közösségbe az újszülöttet. A mozlimok elé pedig az indokínai csam népet állítja, akik nem metéltetik körül a gyerekeiket, így „nem fájdalommal, hanem szeretettel fogadják a gyermekeket”. Schofield szerint felnőttkorban mindenki áteshet a fájdalmas procedúrán, ha ezt vallásos kötelességének érzi, így nem csorbulnak a vallási jogok. Az ellenzők – azaz a körülmetélést támogatók – azonban azzal érvelnek, hogy a műtét végrehajtása néhány nappal a születés után épp azért előnyös, mert a gyerekek értelemszerűen nem emlékeznek rá, míg felnőttként a beavatkozás igencsak fájdalmas és veszélyes is lehet.
Az ügyben kikérték az emberi jogokért küzdő Amnesty International véleményét is, amely azonban határozottan elutasította a segítséget. Ez azért furcsa, mert a szervezet 1995 óta küzd az Afrika középső részein elterjedt női körülmetélés ellen, azt csonkításnak tartja, így Schofieldék abban bíztak, hogy az AI melléjük áll. A novemberig terjedő időszakban az ötletgazda várhatóan addig üti a vasat, amíg valamelyest melegnek tekinthető, a város lakói viszont egyre szkeptikusabbak, és azt mondják, Schofield egyszerűen csak a mondás szerint neki járó 15 percnyi hírnevet próbálja megszerezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.