A farok csóválja

2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló hatalmi ág a sajtó – verték a fejünkbe az újságíró-iskolában, húszévesen pedig igencsak komoly perspektívát jelentett, hogy én dönthetek áttételesen háborúról és békéről. Megmondhatom, kinek van igaza, rámutatva a hibákra és a gerinctelenségekre, ostorozhatom a legfelül levőket. Pedig a sajtó működése ennél sokkal bonyolultabb, alá-fölé-mellé rendeltségi viszonnyal, csibészséggel és etikával vagy épp etikátlansággal. Nem önálló hatalmi ág, mert ha azzá válik, az minden társadalomban katasztrófával ér fel.
A News of the World eljutott abba a pozícióba, amikor már gyártotta a híreket, a lakosság pedig imádta a szaftos pletykákat. A bulvárlapnak semmi nem volt drága, ha valakit el akart veszejteni, emlékezzünk csak a híres futballedző, Sven-Göran Eriksson esetére, akit egy hétig jól tartottak Dubajban, csak hogy sikerüljön elcsípni az ígéretét, hogy alkalmasint hajlandó volna irányítani az Aston Villa csapatát. Mivel ő akkor épp az angol szövetségi kapitány volt, a példátlan botrány miatt vehette a kalapját. A lapból már akkor is hiányzott az etika, semmiféle morális gát nem volt számukra. Egyszerűen azért tették meg, mert megtehették. Ezer szállal kötődött a lap a brit munkáspárti kormányhoz, Rupert Murdoch médiamágnás és Tony Blair miniszterelnök barátsága széles körben ismert volt. Márpedig egy hétmilliós olvasottságú, hírhedten gátlástalan bulvárlap tulajdonosa nem csak gazdasági szempontból tényező a politika világában, az ő döntései szavazatok ezreit, tízezreit jelentik. Elemzők szerint a választásokon Murdoch nagyjából öt százalékot szerzett a Munkáspártnak, egyszerűen azzal, hogy az ellenfelet járatta le, az ő szennyesüket teregette ki hasábjain, az ő politikusaikról szellőztetett meg kényes ügyeket.
Az Új Munkáspárt búcsúzott a kormánytól, de előtte Murdoch szakított a Labour első emberével, Gordon Brownnal, s lelkes toryvá vált. Az ausztrál–amerikai vállalkozó számára az egyetlen érték a befolyás és a hatalom, így olyan színű pólót húz fel, amilyet kedve tartja. A gátlástalanság azonban most cseppet ráfizetésesnek bizonyult, legalábbis elsőre így tűnik. A világ legrégebbi bulvárlapját tegnap bezárták, nincs tovább, véget ér a másfél évszázados történet. Valóban? A mai világ legendásan ocsmány bulvárszemete, a Sun továbbra is él és virul, Murdoch pedig úgy döntött, az eddigi hatnapos megjelenés helyett átveszi a News of the World vasárnapját is, így hét napig jelenhetnek meg a „Terhes férfi madarat szült” stílusú sztorik. A halott kislány mobiljának feltörése és az abból kialakult botrány pedig nagy profitot fog termelni az összes brit lapnak, így a Sunnak is, amely a fejét csóválja a testvér erkölcsi eltévelyedése fölött.
James Murdoch a bezárt lap vezetőjeként és apja fiaként hangsúlyozta, nincs okuk feltételezni, hogy a médiavállalkozás más tagjainál is történt telefonlehallgatás. Újságolvasóként viszont hadd éljek a gyanúperrel, hogy mégis történt ilyesmi, s Murdoch igenis irányítja a brit kormány bizonyos intézkedéseit, ahogy a Fox News republikánus hírtévén keresztül a 2012-es amerikai elnökválasztás végeredményét is befolyásolni tudja, eredeti hazájáról, Ausztráliáról már nem is beszélve.
Az újságírás az a munka, amelyet erkölcsi értékrend nélkül tilos végezni, egyszerűen azért, mert minden leírt szó felelősséggel jár. Aki ezt nem érzi, azt megcsapta a hatalomvágy, amelyet jó esetben húszévesen el kell felejteni. Mert azért nem lenne szabad, hogy a farok csóválja a kutyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.