A görög kormány kis sikere

Túlélte a bizalmi szavazást a görög kormány. Jeórjiosz Papandreu előzőleg közölte, a kormány rendezett úton halad a gazdasági válság megoldása felé, mégpedig a nemzetközi közösség által adott olyan mentőcsomag segítségével, amelyhez hasonló még nem volt a világtörténelemben.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszigetelt Görögország. Görögország számára nem az óriási adósságteher a legnagyobb probléma, az ország elsősorban versenyképességének elvesztése, az euróövezeten belüli elszigeteltsége, valamint rossz adórendszere miatt szenved a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztját ideiglenesen betöltő John Lipsky szerint. Görögországnak nem sikerült profitálnia az euróból – jelentette ki Lipsky Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásait megelőzően Berlinben, az amerikai akadémián. (MTI)


Százötvenöt görög parlamenti képviselő adott bizalmat a baloldali kormánynak, így a nemzetközi piacok is fellélegezhettek egy rövid időre. A bizalmi szavazás sikere azt jelenti, hogy a kormány képes lehet megszavazni jövő kedden az esedékes pénzsegély folyósításához szükséges törvényt. Ha ezt június 30-ig nem teszik meg, az eurózóna pénzügyminiszterei július 3-án, a Nemzetközi Valutaalap pedig július 8-án nem tud dönteni a csomagról, így a jövő hónap közepén Görögország csődbe megy, az államkincstár nem fogja tudni kifizetni a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat. A gazdasági szereplők elégedetten fogadták, hogy a kormány a helyén maradt, ám figyelmeztettek, hogy a súlyos megszorításokkal járó törvények elfogadtatása még hátravan. – Fontos a lakosság reakciója – mondta a szavazás után William Larkin közgazdász, megjegyezve – ha égő autókat és tüntetéseket látunk, akkor ez a rövid távú siker semmit sem ér”.
Görögország jelenleg politikai és gazdasági értelemben is kényszerpályán van, miközben a belpolitikai viszályok zajosabbak, mint valaha. Az Ekathimerini napilap keserűen írt arról, hogy a szomszédos Törökország sikereiről nap mint nap hallanak, és talán érdemes lenne őket követni, hiszen tíz évvel ezelőtt az ő politikusaik is válságba vezették őket, mára viszont a térség középhatalmáról beszélünk.
A görög lakosság szinte egyöntetűen azt mondja, a tervezett megszorítások túlságosan szigorúak, és egységesen elutasítják a nemzetközi gazdasági körök által megkövetelt lépéseket. A lakosság számára a cél voltaképp az államcsőd bejelentése, hiszen akkor a hitelek törlesztése helyett az embereknek adnak fizetést. Az Európai Unió és az eurózóna érdekei azonban mást diktálnak. A hitelösszeg harmadát az Európai Központi Bank állja, amely semmiképp nem engedheti meg, hogy Görögország kiessen a zónából, ha már egyszer bekerült oda jelentős politikai érdekek miatt. Athén ugyanis magával ránthatná a többi gyengélkedő, virtuálisan már csődbe jutott országot, Portugáliát, Írországot, Spanyolországot, Olaszországot, valamint a ma már csak nevében létező Belgiumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.