A képtelenség meséi

Az abszurditás leghitelesebb költőjének tartott Pilinszky János munkáit vitte lemezre Dóczy Péter színművész: a Kalandozás a tükörben a költő méltatlanul mellőzött meséinek hangoskönyvváltozata.

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dóczy Péter az önálló estjein is művészi alázattal közelít a feladathoz: soha nem él vissza kellemes hangjával, és látszólag eszköztelen, szikár előadásmódja – amikor a vers úgy kívánja – erős érzelmeket is képes kifejezni.
Az öt verses mesében Dóczy Péter megfoghatóvá teszi azt, amit Pilinszky gyermekké lényegülésnek nevez. A madár és a leány történetéből megérthetjük, hogy életünkben vannak sorfordító pillanatok. Isten megadja azt a kegyelmet is, hogy e pillanat akár meg is ismétlődhet, ám ha mindig elodázzuk a sorsválasztást, előbb-utóbb örök vesztessé válhatunk, mint az egyik mese hőse, a gyönyörű leány. Sokáig nem hallgat a madár hívó szavára, aki égi magasságokba, a mindenségbe csábítaná, s csak akkor érti meg, mit jelent a mélység, amikor már lekésett a magasságba ívelés lehetőségéről. Ennek a történetnek hű ellenpontja az Ég és föld gyermeke című példázat a költészet mindenható voltáról, de arról is, hogy a költőnek vállalnia kell az élet bizonyos pillanataiban a magányt is. Az éden elvesztéséről, a felnőtté válás szomorúságáról szól a címadó mese, A kalandozás a tükörben: a kisfiú kamasszá válva ugyan elveszti a visszatérés lehetőségét Tükörországba, de megőrzi annak tanulságait. Az Ének a kőszívű királyról című ballada, Pilinszky legismertebb verses meséje egyszerre vall a hatalom kísértéséről, s arról, hogy a megbánás soha nem késő. Az ötödik történet, A nap születése azt bizonyítja, hogy egészen egyszerű formában is versbe foglalhatja a költő a mindenség titkait.
Dóczy Péter versmondását hitelesen festi alá Dóczy Gabriella hárfa-, Szennai Kálmán csembalóművész, akik népdalfeldolgozásokkal, Bach-művekkel teszik még érzékletesebbé a Magyar Katolikus Rádióban készült felvételt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.