A sátán segítségével gyűrni le az ördögöt

Löffler Tibor
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság július 12-i számában Saját fegyverével kell felszámolni a Fidesz rendszerét címmel interjú jelent meg Karácsony Gergellyel, amelyben az LMP képviselője radikális politikai alternatívát kínált az új alaptörvényre alapozott közjogi berendezkedéssel szemben: csak és kizárólag „alkotmánykorrekció” céljából jöjjön létre választási szövetség az MSZP, a Jobbik és az LMP között, mely pártok a kétharmados többség birtokában egy hónapig kigyomlálnák az alaptörvény és a kétharmados törvények számukra nem tetsző elemeit, majd új választásokat írnának ki, amin a három párt már külön indulna. Eme közjogi koalíció létrehozásának két fő oka van Karácsony szavai szerint: az alaptörvény és a kétharmados törvények megkötik a következő kormányok kezét és sportszerűtlen (nem demokratikus) versenyre késztetik a most ellenzéki pártokat.
Karácsony Gergely elképzelése tulajdonképpen nem új, mert a Jobbikkal való alkalmi együttműködést már a „demokratikus ellenzék” vezére, Gyurcsány Ferenc is megpedzette, s az Orbán- és Fidesz-ellenes ressentiment balliberális értelmiségi körökben is megérlelte az általuk neonácinak tartott Jobbikkal való kooperáció gondolatát.
A sátán segítségével gyűrni le az ördögöt – nagyjából ez a morális paradoxon rejlik Karácsony Gergely és a hasonlóképpen gondolkodók koncepciójában, ám Karácsony csak addig jut el, hogy „Zagyva György Gyula és Gyurcsány Ferenc is egy hajóban evezzen”, de csak „egy ideig”, meg hogy ő olyan pártot most nem lát, amellyel kormányozni is tudna. Ez érthető úgy, hogy az LMP ahogy eddig, úgy a jövőben sem gondolkodik a Jobbikkal közös kormányzásban, azonban a „neonácikkal” való együttműködés ódiumán a politikai valóságban nem ilyen egyszerű túllépni.
A sátánnal szövetkezés hajlama nem új jelenség a magyar politikai életben. Magam A tanácsolt irányvonal vállalhatatlan című cikkemben (MN, 2009. július 29.) már kiveséztem azt, hogy Dávid Ibolya tanácsadója, Somogyi Zoltán azzal állt elő, hogy az – addig antidemokratikusnak tartott – Fidesz és a demokrácia érdeke a Jobbik „kiszorítása”, és ezért össze kell fognia az MDF-fel. Liberális fasizmus című írásomban (MN, 2009. június 27.) azzal foglalkoztam, hogy Tamás Gáspár Miklósnak a „küszöbönálló hatalomváltás előtt” jutott eszébe kezet nyújtani az addig gyalázott konzervatívoknak a posztfasiszták (Jobbik) feltartóztatására.
Somogyival és Tamással ellentétben Karácsony Gergely már a Jobbikkal fogna össze, de ő sem látszik végiggondolni a lehetséges következményeket. A Jobbik ugyan a lenácizás ellenére tudott igen komoly választói támogatásra szert tenni, ám a támogatás növelésének a jobboldalon is határt szab a párt demokratikus elkötelezettségével szembeni erős kétely. A Karácsony Gergely által felvetett közjogi nagykoalíció a Jobbiktól addig ódzkodó szavazókban feloldaná a görcsöt, és a Jobbikra szavazás is demokratikus opciónak számíthat a szemükben. Véleményem szerint ez jóval komolyabb probléma, mint az, hogy elkötelezett jobbikos szavazók hajlandók-e az MSZP-vel való sportszerűbb verseny érdekében szocialista, azaz szemükben hazaáruló bolsevistáknak számító jelöltekre leszavazni. A közjogi nagykoalíció megerősítené a Fidesz-szavazókban az elszántságot, de a bizonytalan, a kormányoldallal szemben kritikus szavazók is juthatnak arra a következtetésre, hogy a három ellenzéki pártnak csak a hatalom számít, vagy hogy a közjogi berendezkedés annyira rossz mégsem lehet, ha az LMP és MSZP képes összefogni az addig megvetett és lenácizott Jobbikkal.
Karácsony felfogásában a Jobbikkal szövetkezés azért nem kérdés, mert annak csak közjogi (alkotmányozó) célja lenne, és csak egy hónapra szólna. Én azonban kétlem, hogy a két választás a valóságban ennyire elválasztható lenne, már csak azért is, mert a Fidesz–KDNP nyilván teljesen másképpen tematizálná a választási kampányt. A választók akkor lehetnek fogékonyak az egy hónap alatt lebonyolított két választásra, ha nagyobb részük kiábrándul a Fidesz közpolitikájából (kormányzásából), és ráadásul nemcsak a kormányt, a kormánypártokat, hanem az alaptörvényt, az új közjogi berendezkedést is hibáztatják. Nem kizárt tehát, hogy a kormányt leváltani akaró választók egy (nagy) része nem akarja leváltani a rendszert. Általában is kérdéses, hogy a választópolgárok menynyiben tekintik problémásnak az új közjogi berendezkedést, illetve hogy egyetértenek-e az ezzel kapcsolatos ellenzéki diagnózisokkal. A Karácsony Gergellyel készült interjúban nem látom nyomát annak, hogy a pártközi versenyben a Fidesz– KDNP annak ellenére tudta megőrizni előnyét az ellenzéki pártokkal szemben, hogy a választások óta az ellenzék részéről és külföldről rendkívül kemény kritikák érték a közjogi rendszer átalakítása miatt. Ha a bizonytalan választóknak vannak is fenntartásaik az alaptörvénnyel szemben, az nem tereli őket az ellenzék karjaiba. Az, hogy Mesterházy Attila is hiába győzködte a közvéleményt, hogy az alaptörvény illegitim (ami nem igaz), arra figyelmeztet, hogy a közjogilag egyesült ellenzéknek nem szabad elrugaszkodnia a közjogi valóságtól. Karácsony Gergely azonban azt állítja, hogy „a Költségvetési Tanács bármikor megvétózhatja a költségvetést” (ami szintén nem igaz), és ez a választási kampányban visszaüthet, mert a választók képesek megérteni: a tanács csak abban kompetens az alaptörvény szerint, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el olyan költségvetést, amelynek eredményeképpen az államadósság meghaladná a teljes hazai össztermék felét, illetve amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, olyan költségvetés szülessen, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.
A közjogi célzatú és a pártpolitikai választás kettősségét azért is kezeli mereven Karácsony Gergely, mert magától értetődő számára, hogy a győztes ellenzék a második választás előtt eltörli az ajánlószelvények rendszerét, de nem számol ennek lehetséges következményeivel: bárki és bármilyen párt indulhat a versenyben, ami önmagában is visszatetszést kelthet a pártokat egyébként sem szerető állampolgárokban, de ezen túl az együttműködő három pártnak is, és főleg a kis LMP-nek, új kihívókkal kell szembenéznie. Lehet, hogy a szavazólapokra került pártok nem lépik át az ötszázalékos küszöböt, de sok-sok ezer szavazatot szívhatnak el a három párttól. Baloldali kis pártok például azzal, hogy az MSZP és az LMP násztáncot jár a nácikkal, a radikális és szélsőjobboldali pártocskák meg azzal, hogy a Jobbik a komcsikkal és a „kripto-SZDSZ”- szel kokettál. És ez csak része lenne az általános ideológiai zavarnak, mert például a baloldalt mindeddig ahhoz szoktatták, hogy Orbán Viktor engedte ki a náci szellemet (Jobbikot) a palackból, hogy Franciaországban még a konzervatívok sem fognak össze a Nemzeti Fronttal, és hogy Németországban a Jobbik testvérpártjának (Nemzeti Demokrata Párt) a képviselőivel a szó szoros értelmében nem állnak szóba. Nehéz is elképzelni, hogy Konrád György, a Demokratikus Charta, az ATV baloldali sajtóklubja, a 168 Óra, a Népszava és a komplett baloldali sajtó kifordul önmagából, és a nácikkal való együttműködésre ösztönzi az antifasisztákat.
Mindezek mellett Karácsony Gergelynek van egy realista és a kormánypártok számára megszívlelendő felvetése. A kormány politikájából a legtámadhatóbb elemek egyikének az egykulcsos adórendszert és annak „kétharmadba öntését” tartja. Valóban, ha az új adótörvényt a választópolgárok zöme sérelmesnek érzi 2014-ben, ám a kétharmados szabály miatt nem lát reményt a megváltoztatására, olyan politikai tőke pottyanhat az ellenzék ölébe, amely választási összefogás nélkül is kétharmados többséggel kecsegtetheti a három pártot. Ám Karácsony azt is mondja, hogy most nem lát olyan pártot, amellyel kormányozni is tudna. És mi van, ha a választók viszont azt látják majd, hogy a három párt nem tud, de nem is akar az egy hónappal később megtartandó választás után együtt kormányozni? És ha a közjogi koalíció miatt meghízott Jobbik nélkül az MSZP-nek és az LMP-nek nem is lesz abszolút többsége?

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.