Álszenzáció a hírekben

Az internetes hírforrások megbízhatatlanságát bizonyítja az a bizarr eset, amely Jeruzsálemben történt néhány napja és hirtelen világhírre tett szert. A buta történetet a BBC, a Time magazin és az AFP hírügynökség is készpénznek vette, pedig egy szó sem volt igaz az egészből.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkövezés általi halálra ítéltek egy kutyát a jeruzsálemi rabbinátuson, adta hírül a Mááriv izraeli napilap. Az eredeti történet szerint a jeruzsálemi Meá Seárim negyedben vették észre a kutyát, amelyről egy bíró megállapította, hogy egy húsz évvel ezelőtt meghalt ügyvéd lelke költözött belé. Az ultraortodox bíró ezért állítólag megkövezésre ítélte az állatot. A történetet az egész világsajtó átvette, mégpedig anélkül, hogy a hírforrást ellenőrizte volna.
A szóban forgó rabbinátus azonban tiltakozott, mondván, a zsidó vallásban nincs ilyen büntetés, Ábrahám óta nem köveztek meg egyetlen állatot sem, a mostani esetnél pedig annyi történt, hogy a jeruzsálemi sintéreket kihívták, ők pedig elvitték a kutyát. Sem ügyvédről, sem lélekvándorlásról, sem kövezésről nem volt szó. Az eredeti történet a Behadrei Hadarim nevű héber nyelvű, ultraortodox híroldalon jelent meg, a szerző pedig egy olyan emberre hivatkozik, aki tanúja volt az eseménynek, ám a nevét nem közölte. A Mááriv később bocsánatot kért, ám ezzel már nem foglalkoztak a nagy hírcsatornák.
A kutya története nem az első bizarr fiaskó. Néhány hete a New York Times, a CNN, a Guardian, a BBC, az AFP és a Reuters egyaránt közölte azt a történetet, hogy egy houstoni tanyán több tucat holttestet találtak. Az útmutatás alapján rengeteg rendőr jelent meg a helyszínen, lezárták a környéket, de semmi gyanúsat nem leltek. Később kiderült, a hírt egy önjelölt látnok adta közre, akit azóta is keresnek a hatóságok, a problémát azonban az jelenti, hogy a világ legmegbízhatóbb híroldalai is kritika nélkül közölték az álhírt.
Médiaszakértők rámutatnak, a rendkívül felgyorsult hírfolyam során a szerkesztőknek egyszerűen nincs idejük arra, hogy ellenőrizzék a hír valóságtartalmát. Ezért aztán hasonlóképpen működnek, mint a szórakoztatóipar, a „kutyát kövezett meg a zsidó rabbi” címre tudják, hogy rengetegen rá fognak kattintani, amely számukra elsőrendű. A furcsa történetre a Yahoo híroldalán 1800 reakció érkezett, főleg állatvédő és zsidóellenes kijelentésekkel, egyikük azt írja, „minél többet nézem az izraelieket, annál jobban szeretem a kutyámat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.