Amerika nem segít a Sukoró-ügyben

Nem kapott választ eddig a magyar ügyészség arra a tavaly júliusi jogsegélykérelemre, amelyet a sukorói kaszinóberuházás kapcsán küldött az Egyesült Államok illetékes szerveinek. Ebben két amerikai üzletember tanúkénti kihallgatását kérték.

2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kért egy évvel ezelőtt nemzetközi jogsegélyt az Egyesült Államoktól a Központi Nyomozó Főügyészség a sukorói kaszinóberuházás kapcsán, eddig semmilyen válasz nem érkezett – erősítette meg a Népszava értesülését lapunknak Fazekas Géza. A főügyészség szóvivője jelezte, két külföldi befektető tanúmeghallgatását kérték a jogsegély keretében. Fazekas Géza nem cáfolta, hogy a két érintett személy Ronald S. Lauder, illetve Fred H. Langhammer.
Az amerikai állampolgárságú Lauder tagja volt annak az amerikai–izraeli befektetőkből álló csoportnak, amely 2007-től kezdődően házalt az akkori Gyurcsány-kormánynál a kaszinóváros ötletével. A szintén tanúként meghallgatni kívánt befektetőtárs pedig az Egyesült Államokban élő, amerikai–német kettős állampolgárságú Fred H. Langhammer.
A nemzetközi jogsegély keretében folytatott eljárás rendje szerint a tanúkat az amerikai hatóságok hallgatják ki. A magyar ügyészségi nyomozók a meghallgatáson nem lehetnek jelen, de információkat, kérdéseket küldhetnek az ottani kollégákhoz. Fazekas Géza lapunknak kiemelte: a jogsegélykérelemnek nincs határideje. Arra a kérdésünkre, hogy ez az egy év a szokásos ügymeneti időnél hoszszabbnak tekinthető-e, azt válaszolta: rendkívül eltérőek a tapasztalatok, ezért nem lehet általános szabályt fölállítani vagy átlagos időtartamot meghatározni. A Népszava szerint sok országnál nem meglepő, ha a jogsegély évekig elhúzódik, de az Egyesült Államok esetében az egy év „kevéssé mondható megszokottnak”.
Mint arról beszámoltunk, a befektetők 2008. május 26-án az Országházban találkoztak Gyurcsány Ferenc akkori kormányfővel és Bajnai Gordon fejlesztési miniszterrel. A bemutató hatásosnak bizonyult, ugyanis a Gyurcsány-kormány 2009-ben, egyik utolsó intézkedéseként nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította a sukorói beruházást. Azonban elkövették azt a hibát, pontosabban törvénysértést, hogy mindezt a koncessziós szerződés 2009. októberi aláírása előtt tették meg. Ezért az ügyészség gyanúsítottként tervezi kihallgatni Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt, azonban a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről egyelőre nem döntött az Országgyűlés mentelmi bizottsága.
A hivatali visszaélés mellett a Központi Nyomozó Főügyészség többek között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt is vizsgálódik 2009. áprilisa óta. Ugyanis az Állami Számvevőszék jelentése szerint mintegy százmilliós kár érhette a közvagyont amiatt az adásvétellel vegyes csereszerződés miatt, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kötött 2008. július 30-án az izraeli–magyar állampolgárságú Joav Blummal. Ez alapján az állam átadta volna a Velencei-tó partján fekvő, sukorói, hetvenhektáros területet a Blum tulajdonában lévő albertirsai és pilisi ingatlanokért cserébe. A gyanú szerint a vagyonkezelő a sukorói területet alul-, míg a csereingatlanokat jelentősen felülértékeltette.
A bűnügynek eddig öt gyanúsítottja van: Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, a vagyonkezelő akkori vezető jogtanácsosa, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára, Blum egyik ügyvédje és egy értékbecslő.
Eközben Joav Blum ellen közokirat-hamisítás vádjával büntetőper folyik, mivel sukorói lakcíme fiktív volt. Ezzel kapcsolatban a Népszabadság tegnap arról számolt be, hogy a Fejér Megyei Bíróság a vádlott védőjének, Bánáti Jánosnak az indítványa ellenére nem függesztette fel az eljárást. Bánáti arra hivatkozva kérte a felfüggesztést, hogy a lakcímnyilvántartásról szóló jogszabályok alkotmányossági vizsgálatát kezdeményezte az Alkotmánybíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.