Budapesten a kínai kormányfő

Kína kész arra, hogy a magyar féllel együttműködve áttörést érjen el a két ország közötti kapcsolatokban – mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök Budapestre érkezésekor a Liszt Ferenc repülőtéren. Huszonnégy év után érkezett Magyarországra kínai kormányfő, aki ma találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is. Ven Csia-paót pénteken Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára fogadta a repülőtéren.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befektetők Kellenek Európán kívülről. Gyorsíthatja a gazdasági stagnálásból való kilábalást a szerkezetátalakítás, továbbá nyitni kell más, Európán kívüli befektetők irányába is – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tegnap Veszprémben egy gazdasági fórumon. Hangsúlyozta: ebből a szempontból óriási jelentőségű, hogy a kínai miniszterelnök Magyarországra látogat. Úgy fogalmazott, hogy Kína „mint egyértelműen erős, nagyon- nagy növekedési ütemet felmutatni tudó gazdasági hatalom, stratégiai partner lehet Magyarország számára, befektetési célpont, a magyar vállalkozások nak pedig a kínai piac exportcélpont.” (MTI)


A kínai miniszterelnök szerint a két ország az elmúlt hatvan évben kölcsönösen tiszteletben tartotta és egyenlő partnerként kezelte egymást, illetve a kölcsönös bizalom jegyében a kapcsolatok stabil fejlődéséért dolgozott. Ven Csia-pao kiemelte, hogy Magyarország soros EU-elnökeként hozzájárult a kínai–magyar kapcsolatok fejlesztéséhez – írta az MTI.
Ven Csia-pao útját alaposan előkészítették, legutóbb Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszter és Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos járt hazánkban. A kínai kormányfő tárgyalásainak napirendjén szerepel a százmilliárdos értékű szombathelyi repülőtér-fejlesztési beruházás jövője is.
Ven Csia-pao európai körútján Magyarországon kívül csak Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást.
*
A kínai miniszterelnök magyarországi látogatása üzleti eredményekkel kecsegtető diplomáciai siker, amely működő tőkét, munkahelyeket, a beruházásokkal fejlesztést és fejlődést hozhat Magyarországnak – így értékelik megfigyelők az eseményt. Orbán Viktor 2009-es pekingi látogatásakor nyilatkozta az MTI-nek, a magyar nemzetgazdaságnak és a magyarországi embereknek az az érdekük, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély, kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatokat ápoljunk. Az elmúlt hónapok aktív diplomáciáját, a partnerség komolyságának bizonyítását, az EU-elnökség során a kínai–európai viszony javítására mutatott szándékot Pekingben úgy értékelték, hogy Magyarország részéről „erős óhaj fogalmazódott meg Kínához fűződő kapcsolatainak javítására”, s ez a kínai vezetés egyetértésével találkozott. Ezt Fu Jing (Fu Ying) kínai külügyminiszter-helyettes mondta egy sajtótájékoztatón, aki nem sokkal korábban tért vissza Budapestről Kínába, hiszen ő is elkísérte Taj Ping-kuót a magyarországi vizitre.
A fejlesztésre váró területek sora igen hosszú, és az ígéretek szerint előrelépés várható mindenütt, így a kereskedelem, az oktatás, vagy a politikai színtéren egyaránt, várhatóan több megállapodást is aláírnak a két napig tartó látogatás idején. A kínai miniszterelnökkel egyébként üzletember-kíséret is érkezett, ahogy a kínai média is nagyon érdeklődő, a sajtóstábban 16 televíziós csatorna képviselteti magát, tegnap délután vezető hírként jelent meg az Új Kína hírügynökség honlapján Ven magyarországi útja. Hasonlóképpen fontosnak nevezte tegnap a látogatást Martonyi János külügyminiszter, aki rámutatott, a kínai miniszterelnök az egész térségnek üzen látogatásával, és nagyon fontos, hogy ebben Magyarországot tekinti hídfőállásnak.
A kínai kormányfő a látogatás első napján kulturális programon vett részt, az ELTE épületében a kínai–magyar két tanítási nyelvű iskola diákjai, harcművészek, táncosok és énekesek szórakoztatták a kínai küldöttséget, egy fiatalember pedig kínai és magyar nyelven is előadta Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versét. Felszólalásában a miniszterelnök azt mondta, a kínai–magyar barátság folytatódni fog, miként a Duna és a Jangce, s azt állította, a két nép „szív és szív között” tudja véleményét kicserélni egymással. A miniszterelnököt a szervezők kérésére a közönség tapssal, felállva fogadta, majd minden egyes megszólalását megtapsolták, sőt még a fordítás is tapsot kapott.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.