Budapestre jöhet az izraeli kormányfő

Július végén Magyarországra jön Benjamin Netanjahu – írta a Rzeczpospolita. A lengyel lap úgy tudja, július 27-én Varsóban tárgyal az izraeli kormányfő, onnan fog Magyarországra látogatni. Ezt más forrásokból lapunk is így tudja, ám az izraeli nagykövetség nem erősítette meg értesüléseinket.

2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszor is Európában kampányol Netanjahu abból a célból, hogy sikerüljön elegendő szavazatot összegyűjtenie a palesztin állam elismertetése ellen. Korábban Németországban, Nagy-Britanniában, Csehországban és Olaszországban egyeztetett a vezetőkkel a szeptemberi ENSZ-közgyűlés idején várható döntésükről, ám az akkorra tervezett budapesti útja végül nem valósult meg. A palesztinok egyébként hasonló tárgyalásokat folytatnak önálló államuk elismertetése érdekében, utoljára Száeb Erakat főtárgyaló járt az Egyesült Államokban, ahonnan azonban azzal az információval érkezett haza, hogy Amerika meg fogja vétózni a függetlenséget, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül az ügy. Az Európai Unió arra próbálta rávenni a palesztinokat, hogy ne terjesszék a világszervezet elé a függetlenséget, és üljenek tárgyalóasztalhoz, ám Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette, az egyeztetéseknek semmi értelme, pusztán időhúzás. – Bízunk abban, hogy az Egyesült Államok nem fog vétózni – mondta Abbász Rámalláhban.
A közép-európai térség szavazatai igen kényesek ebben az ügyben. A térség államai – köztük hazánk – ugyanis teljes körű diplomáciai kapcsolatot tartanak fenn Palesztinával, minthogy 1988-ban elismerték a függetlenség akkori kikiáltását. Ha szeptemberben bármelyik ország mellett le kell tegyék a közép-európaiak a voksukat, úgy nyíltan választaniuk kell majd, amely azonban nem érdeke sem Budapestnek, sem Varsónak. A palesztin államiság mellett várhatóan az arab országok és a volt szovjet érdekszféra mellett a dél-amerikaiak is kiállnak majd.
A Rzeczpospolita az izraeli sajtóra hivatkozva azt írta, hogy Románia és Bulgária hasonló dilemma előtt áll, és egyik sem ígérte meg Netanjahunak támogatását. A bolgár miniszterelnök az izraeli kormányfővel tartott tárgyalások utáni szófiai sajtóértekezleten igyekezett minden módon elkerülni az egyértelmű nyilatkozatot. – Majd meglátják, milyen döntést hoztunk, ha szavazásra kerül sor. Egyeztetjük álláspontunkat a többi EU-állammal – mondta Bojko Boriszov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.