Cápát láttak Capraia szigeténél

Fehér cápát vagy hozzá nagyon hasonló röviduszonyú makócápát láttak kutatók az olaszországi Capraia-sziget közelében. A hír miatt riadalom tört ki és megcsappant a turisták száma a környéken. Palermo körzetében megjelent a mérgező alga, hányás és láz miatt ötven fürdőző került kórházba.

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitul a riadalom az olaszországi Capraia-szigeten, amelynek közelében cápát látott egy tudósokból álló társaság a közelmúltban. Bár már két hét is eltelt, a nyaralók azóta sem merészkednek a vízbe, és a búvárkodásra vágyók is inkább a fövényen vagy a közeli bárokban időznek. A négy méter hosszúra becsült ragadozót Korzika és Capraia között vették észre, a szakértők szerint fehér cápa vagy röviduszonyú makócápa lehetett. A kis toscanai szigeten és környékén mostanra valóságos hisztéria alakult ki. Fabio Mazzei, a település turizmusért felelős tanácsosa kétségbeesetten próbálta eloszlatni a szerinte fölösleges aggodalmat: a bejelentés óta a nyaralókon és a helybélieken eluralkodott a félelem, és a szigetet óriási anyagi veszteség sújtja. Nincs veszély, hiszen fehér cápát a környéken 25 éve senki nem látott – nyilatkozta a Corriere Fiorentinónak.
A riadót a firenzei egyetem La Specola múzeumának nyolc, ceteket tanulmányozó tudósa fújta meg. Velük hajózott Cecilia Volpi tengerbiológus is, aki a lapnak elmondta: a kutatók négyes csoportokban váltották egymást, figyelték a vízben felbukkanó emlősöket. Június 21-én éppen delfineket fotóztak, amikor azok hirtelen faképnél hagyták őket, és a víz tetején megjelent egy uszony. Közelebb merészkedtek hozzá, s kiderült, hogy egy cápáé. Nem menekült el, hanem jó ideig hagyta magát fotózni és videózni. A félelem indokolatlan, hiszen már messze járhat – fűzte hozzá a biológus. Vannak olyan egyedek, amelyek Dél-Afrika után Ausztráliában bukkannak fel. A cápák a trópusi vizekben élnek, de szinte mindenütt, még a Földközi-tengerben is előfordulnak. Régebben gyakran felbukkannak, mostanában azonban csak nagyon ritkán, mert megcsappant a számuk. Volpi szerint a cápák korántsem annyira agresszívak, mint amilyen hírüket keltik. A toszkán szigetvilág nemzeti parkjának igazgatója, Mario Tozzi szerint ha veszélyről van szó, az főként a cápákra leselkedik, hiszen uszonyuk miatt egyre gyakrabban esnek a halászok prédájául. Ha békén hagyják őket, akkor nem támadnak emberre.
A Palermo körzetében lévő strandokon eközben újra felbukkant a mérgező alga, legalábbis erre gyanakodnak a szakemberek – adta hírül a Corriere della Sera. Az elmúlt napokban körülbelül ötvenen fordultak orvoshoz lázzal, hányással és torokfájással. További vizsgálatokra kórházba küldték őket. A palermói kikötői kapitányságra érkezett bejelentések szerint a betegek korábban Trappetón, Isola delle Femminen, Capacin, Vergine Marián és Bagheria környékén strandoltak. A szakemberek mintákat vettek, hogy kiderítsék, valóban alga okozza-e a rosszulléteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.