Egy csöppnyi Afrika a tó mellett

V i l l á m l á t o g a t ás<br /><br />Tavalyelőtt egy minidzsungellel és Tarzan-házzal, a múlt évben egy kilátóval leptük meg a visszatérő látogatókat, az idén nyárra elkészült a majomház, de az még használatbavételi engedélyre és lakókra vár – mondja Beretz Katalin, a balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert tulajdonosa. A legendás hírű Afrika-vadász, Nagy Endre özvegye kérés nélkül vállalja a kalauzolást a különleges relikviákkal berendezett trófeamúzeumban és a rendkívül hangulatos vadasparkban.

2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne szólítson igazgatónak, mindenese, őrzője, és ne tűnjék szerénytelenségnek, gazdagítója vagyok férjem örökségének – igazítja ki a megszólítást Katalin aszszony, miközben bekísér a szemet-lelket gyönyörködtető, vadásztrófeákkal teli múzeumba. – Korábban itt lakott állatkertünk büszkesége, a most 42 éves Holulu, az óriási méretű uhubagoly, de miután a kitömött állatok között a T-fán ücsörgő és időnként a nagy szemét forgató, egyetlen élő állat sok kisgyereket megriasztott, kiköltöztettük, és egy külön házat építettünk neki.
– Húszféle, együttesen nyolcvan állat él itt, kizárólag európaiak és afrikaiak, a legfiatalabb egyhetes, a legidősebb, de igen jó egészségnek örvendő, 42 éves Holulu húsz éve szórakoztatja a vendégeket. A kedvencek közé tartoznak a tevék, egyikük hátára a gyerekek is felülhetnek, sokan csodálják a zebrát, a struccokat, az őzféléket, a bivalycsordát és a lomha járású afrikai vízi bölényeket a homokmedencében – mutat a nagy testű fürdőzőkre Beretz Katalin, majd arról beszél, hogy a szegény hazai állatkertek között kartellkereskedelem folyik. Adják-veszik az állatokat, a legjobb kapcsolatban a nyíregyházival vannak. A cserebere egyedek és nemek között folyik – avat be az állománygyarapítás legkézenfekvőbb módjába vendéglátónk. Elárulja, minden jegybevételt – mert csak az a jövedelme – visszaforgat a park fejlesztésébe.
Kérdésünkre, hogy mivel tölti az őszi, a téli és a tavaszi hónapokat, azt válaszolja: a következő év tervezésével, a fejlesztésekkel. – Mert a visszatérő látogatók minden évben elvárnak valami újat – érvel határozottan. Beretz Katalin azt is elmondja, hogy férjének a Tanzániában töltött évtizedek és az itthoni évek sem adtak időt, hogy papírra vesse a különféle múzeumok megbízásából végzett gyűjtő- és vadbefogó munkáját, így neki kellett megírnia a Nagy Endrét bemutató könyvet. – Hála istennek, nagyon népszerű, már több mint nyolcezer elfogyott belőle. Pedig csak itt, a múzeumban árusítjuk – mondja búcsúzóul az edericsi múzeum és vadaspark mindenese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.