Egyiptom ellopott forradalma

Több tízezer ember gyűlt össze a hét végén, tiltakozva az új, katonai irányítású egyiptomi kormány lassúsága miatt. Az egyiptomiak újra a kairói Tahrír téren tartják a megmozdulásokat, így figyelmeztetve a hadsereget, hogy miként Hoszni Mubarakot, úgy a katonákat is készek elzavarni, ha nem teljesítik a követeléseiket.

2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esszam Saraf miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy minden olyan rendőrtisztet elbocsátanak a testülettől, aki tüntetők megölésében lehet részes. A Mubarak-rezsimet megdöntő tüntetéssorozat során több mint 800 ember halt meg, az ő ügyük kivizsgálása azonban a tiltakozók szerint nagyon lassan folyik, s attól tartanak, hogy az idő előrehaladtával az elszámoltatás el is fog maradni. A jelenlegi adminisztrációban még mindig számos, Mubarakhoz köthető személy van, akik a tiltakozók szerint lassítják a reformfolyamatot, hogy így mentsék meg a bőrüket. Saraf azt is bejelentette, az eddiginél sokkal biztonságosabbá fogják tenni az egyiptomi utcákat, minthogy a zavaros időben igencsak megnőtt a bűnözés.
Saraf bejelentését nem fogadták nagy lelkesedéssel a Tahrír téren összegyűltek. Egy helybéli azt mondta, a miniszterelnök stílusa pontosan olyan volt, mint Mubaraké abban az időben, amikor hatalma megtartásáért hajlandó volt kisebb engedményekre. Egy kisebb csoport tiltakozó a beszéd után lezárta a Szuezi-csatorna felé vezető főutat, munkások pedig éhségsztrájkba kezdtek a helyszínen. „A katonai tanács játszik velünk. Hat hónappal az események után rádöbbentünk, hogy semmiféle forradalom nem volt nálunk” – nyilatkozta elkeseredetten Marva Husszein kairói tüntető. A tér körül újra felállították az ellenőrző pontokat, a múlt héten több rendőrt felmentettek egy szuezi bíróságon a tüntetők elleni erőszak vádja alól, miközben a katonai kormányzat sorban folytatja le a pereket a civilek ellen, akik megsértik az új vezetőséget. Az utóbbi napokban a legszervezettebb politikai erő, a Mozlim Testvériség a tüntetők mellé állt, miközben a liberális csoportok és személyiségek azt hangoztatják, hogy a szeptemberi általános választásokig hátralevő idő nagyon rövid ahhoz, hogy készen álljanak a pártok.
Ezt tagadják a vallásos csoportok, minthogy a Mozlim Testvériség évtizedek óta arra készül, hogy bármelyik pillanatban átvegye a hatalmat. Nagy kérdés azonban, hogy mikor lesz a választás, hiszen a hadsereg egyelőre nem írt ki egyetlen hivatalos dátumot sem, arról pedig szó sincs, hogy az elnökválasztás mikor lehetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.