Éleződő ellentétek Észak-Írországban

Zavargás volt hétfő éjszaka Belfastban. A rendőrség szerint ötszázan vettek részt a harcokban, a katolikusok a protestánsokat, azok viszont a katolikusokat tartják a fellángolás okozóinak. Bár időről időre összecsapnak a felek, hivatalosan mindenki tartja magát a tűzszünethez. Nagy kérdés, hogy meddig.

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki másra mutogat. A katolikus közösség ismeretlen, maszkos-kapucnis ruhát és gumikesztyűt viselő alakokról beszél, akik megtámadták a lakónegyedet, Michael Copeland unionista vezető azonban úgy tudja, a katolikusok támadták meg a Newtownards utca mentén lakó protestánsokat. Persze minden vezető a békés rendezést szorgalmazza, nyugtatja saját táborát. A rendőrség szerint valaki a katolikusok által lakott Short Strandről lőtt a koronához hű szabadcsapatok tagjaira, akik visszalőttek, de a harcokat valójában az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) tagjai kezdték, amikor rátámadtak a katolikusok házaira. Két UVF-tagot lőtt sebekkel vittek kórházba, ám a rendőrség szerint az ő autóikon látható golyónyomok is az önkéntes erő fegyvereitől származnak. Az egyelőre nem biztos, hogy az UVF vezetősége jóváhagyta volna az akciót, a rendőrség gyanúja szerint inkább a kelet-belfasti UVF egy csoportja állhat a támadás mögött. Aggodalomra adhat azonban okot, hogy a város nyugati részén valaki robbanószert dobott egy rendőrautóra, a két esett között pedig semmi kapcsolat nincs.
Észak-Írország a Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő által aláírt, 1998-as nagypénteki megállapodás óta egyre biztonságosabb és nyugalmasabb, a legnagyobb erőszakcsoportok letették a fegyvert, vagy hosszú távú tűzszünetre kötelezték magukat. A sziget újraegyesítéséért küzdő katolikus csoportok közül több szakadár mozgalom is aktív napjainkban, de egyre inkább előtérbe kerülnek a bűnözők közöttük, a politikai háttér sokszor elsikkad. A BBC-nek nyilatkozó Sammy Douglas, a Demokratikus Unionista Párt aktivistája a hétfő éjszakai eseményekről azt állította, 1969 óta nem volt ilyen szörnyű este. Egy elképzelés szerint a mostani zavargások mögött az áll, hogy az UVF elégedetlen az észak-írországi háború idején történt eseményeket kutató bizottság munkájával, azt elfogultnak tartja a katolikusok irányába, ezért így üzent a kormánynak. Az UVF felemelkedését jelzi az is, hogy a területen ismét militarista hangvételű falfestmények jelentek meg. A másik vélemény szerint a kelet-belfasti vezetők és a nyugati irányítók között nézeteltérés van. A szervezet 1966-tól 2007-ig harcot folytatott a katolikus szervezetek ellen, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia terrorszervezetként tartja számon.
Belfastban a rendőrség megerősítette a jelenlétét a következő éjszakák nyugalmáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.