Felmentették Képírót

Bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a háborús bűntett vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost a Fővárosi Bíróság. Az ügyész a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének már tegnap elárulta: fellebbezni fog az ítélet ellen.

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas tapssal fogadta a hallgatóság tegnap a Fővárosi Bíróság Fő utcai tárgyalótermében, amikor Varga Béla tanácselnök bejelentette: Képíró Sándort felmentették a háborús bűntett vádja alól. Az elsőfokú ítélet láthatóan megrendítette Efraim Zuroffot, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatóját, akinek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a 98. évében járó volt csendőr évekig tartó nyomozás után – amelynek során napokig őrizetben is volt – végül a bíróság elé került.
Képíró Sándort tegnap a kórházból szállították a bíróságra, és infúzióra kötve, tolókocsin vitték be a tárgyalóterembe. Az utolsó szó jogán pszichológusán keresztül azt üzente: „Ártatlan vagyok, soha nem öltem, nem raboltam, a hazámat szolgáltam, 1996-ban azért tértem haza, mert Magyarország nélkül számomra nincs élet.”
A bíróság Képíró Sándort bizonyítottság hiányában mentette fel. A közel 4,5 millió forintos perköltséget az állam fedezi.
Az ítélet szerint Képíró Sándornak mint járőrvezetőnek a mozgástere korlátozott volt, miután az 1942. januári újvidéki razzia harmadik napjára a katonai vezetés rosszindulatú feljelentők, besúgók segítségével elfogási listát állított össze.
*
Ez alapján a kísérőegységek az elfogottak egy részét már nem az igazolóbizottság elé, hanem egyenesen a kivégzőhelyre vitték.
A bíróság kimondta: bizonyos, hogy Képíró Sándor aznap reggel még nem szerzett tudomást az újfajta eljárásról. Így a Máriássy testvérek esetében abban a hiszemben volt, hogy őket az igazolóbizottság elé viszik, és csak később tudta meg, hogy a kivégzőhelyre kerültek. Bár a vád a testvérpár haláláért Képírót is felelőssé tette, a bíróság megállapította: a csendőr százados a parancsnak megfelelően járt el, amikor arról döntött, hogy a két elfogottat vigyék az igazolóbizottság elé.
Varga Béla tanácselnök óriási mentő körülménynek nevezte, hogy a csendőr megmentette egy szállótulajdonos család tagjainak életét. A vád Képíró Sándor terhére rótta, hogy járőrei megöltek egy házaspárt, valamint egy férfit és egy nőt, azonban a bíró szerint nem bizonyítható, hogy az ő emberei lettek volna, mivel a razziában szintén részt vevő határvadászok ugyanolyan kakastollas kalapot viseltek, mint a csendőrök. A tanácselnök azt is hangsúlyozta: a kivégzéseket elsősorban katonák hajtották végre.
Varga Béla tanácsa szerint nem lehet bizonyítékként értékelni a vád egyik fő pillérét, az 1944-es vezérkari bírósági ítéletet, amely hűtlenségért elmarasztalta Képírót, ugyanis az nem az egyéni felelősséget vizsgálta, hanem kollektív ítélet volt. Az „utolsó nácivadászként” emlegetett Efraim Zuroff megdöbbentőnek és botránynak nevezte a magyar bíróság ítéletét, mert megítélése szerint ez volt az egyik legegyértelműbb eset, amivel valaha foglalkozott. Jelezte: továbbra is Képíró Sándor vezeti az általuk háborús bűnösnek tituláltak listáját. Efraim Zuroff elárulta: őt az ügyész (Falvai Zsolt, a vádat képviselő Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője – a szerk.) arról tájékoztatta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Eszerint a fellebbezésről az ügyész Zuroffot értesítette elsőként, hiszen a vád és a védelem csupán a ma folytatódó ítélethirdetés után nyilatkozhat erről. Ana Frenkel, a Wiesenthal Központ újvidéki irodájának képviselője közölte: az ítéletben „nincsen semmi váratlan egy olyan társadalom részéről, amely még nem érett meg arra, hogy szembenézzen a múltjával”. Zétényi Zsolt, a volt csendőr ügyvédje azt mondta, csak akkor fellebbeznek, ha az ügyész is így tesz.
Szerbiai tisztségviselők az MTI híradása szerint elégedetlenségüknek adtak hangot az ítélet kapcsán. Vladimir Vukcsevics, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész a B92 belgrádi tévé és rádió honlapja szerint úgy nyilatkozott: az ítélet nincs összhangban a várakozásaival. Előzőleg Vukcsevics helyettese, Bruno Vekarics a Tanjug szerb hírügynökséggel közölte: azt várják, hogy a magyar ügyészség fellebbezést nyújt be. Alekszandar Jovanovics, az újvidéki képviselő-testület elnöke a Tanjug szerint úgy fogalmazott: „az nem történhet meg, hogy az igazság elérhetetlen legyen”. Alekszandar Necsak, a szerbiai zsidó közösségek szövetségének elnökét nem lepte meg az ítélet. – Nem lehet mást várni egy olyan országban, ahol egy fasisztabarát párt sok szavazatot kap, és vannak arra utaló jelek, hogy terjedőben van a neonácizmus – hangoztatta. Necsak megjegyezte, sokáig váratott magára a Képíró elleni vádemelés, s úgy vélte, Magyarország nem önszántából, hanem erős külső nyomásra emelt végül vádat. Necsak nem számít arra, hogy az ítélet változni fog.

jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.