Hódító üzenetek Latin-Amerikában

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil Folha de Sao Paulo című lap is felfigyelt a Latin-Amerikában rendkívül gyorsan bővülő új közösségi oldalra, amit röviden Blavingnek neveznek. Ez a hálózat ugyanúgy működik, mint a Twitter, de hangos üzeneteket lehet hagyni, és szakértők szerint egy év alatt ötmillió felhasználója lesz.
Az ötletgazda az argentin PMovil cég vezetője, Fabián de la Rúa, a tíz éve megbukott argentin elnök, Fernando de la Rúa unokaöccse, aki óriási üzletet csinált a Twitter-üzenetek kihangosításával. Hárommillió dolláros befektetéssel óriási a sikere, és már a 14. térségi országban, Uruguayban jelent meg, hogy új ügyfeleket szerezzen. Az elnökrokon PMovil néven, 2001-ben alapította cégét Sao Paulóban és ott kezdte a mobiltelefonokon használható alkalmazások és tartalmak terjesztését. Ha a leendő ügyfélnek megtetszik az új szolgáltatás, akkor csak ki kell találnia egy jelszót, és elég elküldeni egy e-mailt.
Az új hálózat tagjai a Twitteren kívül a Facebook és az Orkut használói közül kerülnek ki, tehát hozzájutnak a Blaving hangpostáihoz, de magától értetődően más alkalmazások is képesek rákapcsolódni. A Blaving pedig brazil és argentin fejlesztés, amely február elején indult Sao Paulóban, és naponta 1500-1800 új felhasználót vettek nyilvántartásba, márciusban 32 ezernél tartottak. Januárban Uruguayban, Paraguayban, Argentínában és Chilében kezdték terjeszteni, és egyelőre három nyelven, spanyolul, portugálul és angolul küldhetők a hangos üzenetek. A következő nyelv a koreai lesz, utána pedig az orosz, a kínai és az indiai.
Az ötlet politikai felhasználhatósága is azonnal kiderült, amikor Ricardo Alfonsín, a néhai argentin elnök, Raúl Alfonsín fia bejelentette, hogy érdekli október végi elnökválasztási kampánya miatt. Az eredeti alapötlet abból indult ki, hogy azok is tudjanak rövid szöveges üzeneteket küldeni mobiltelefonon, akik nem tudnak írni. Ők a latin-amerikai népesség továbbra sem elhanyagolható részét jelentik. De la Rúa azzal a focirajongói szokással indokolta még az ötletet, hogy egészen másképp hangzik a gólöröm, ha olvassák, mint ha hallják is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.