Ismét a németországi baktérium fertőzött?

Azonos kólibaktérium-törzsből származik a németországi és a franciaországi megbetegedések kórokozója egy brit egyetemi tanár szerint. A bordeaux-i fertőzöttekről kiderült, ugyanazt a csírákkal dúsított levest ették egy vásárban. Oroszország közben azt ígérte, öt európai országnak feloldja a zöldségembargót.

2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem bizonyos, hogy ugyanaz a baktériumtörzs fertőzött a franciaországi Bordeaux-ban, mint amelyik nemrégiben több ezer embert megbetegített és 43 halálát okozta Németországban. Olyan kórokozóról van szó, amelyet korábban igen ritkán jeleztek, most azonban kétszer is felbukkant, ráadásul ugyanabban az élelmiszerben; ez nem lehet véletlen – idézte a Reuters a kólibaktériumok szakértőjeként számon tartott Paul Hunter brit egyetemi tanárt.
Mint ismeretes, Bordeaux-ban hét embert kezelnek kórházban kólibaktérium okozta véres hasmenés és súlyos veseelégtelenség miatt. A francia hatóságok bejelentették, kettőjüknél ugyanazt a ritka kórokozót mutatták ki, mint amit néhány hete Németországban. A legsúlyosabb francia beteg, egy 78 éves asszony állapota tegnapra némileg javult, bár még mindig intenzív osztályon kezelik. Mostanra kiderült, hogy a betegek – hat nő és egy férfi – június 8-án egy vásárban ugyanazt a növényi csírákkal megszórt levest ették. Az első eredmények arra utalnak, hogy a fertőzött csírát a jó nevű brit Thompson & Morgantől vásárolták, a társaság azonban kizártnak tartja, hogy a magok náluk szennyeződtek volna. Tegnapra a franciák bejelentették, hogy a brit cég által árusított magok valójában Olaszországból származnak.
A Der Spiegel tegnap közölte, hogy Martin Exner, az ivóvízbizottság elnöke szerint a nagytelepülések kiterjedt ivóvízhálózatait naponta többször is ellenőrzik, de a kevesebb embert ellátó központokat évente alig egyszer-kétszer. A lap megemlít egy WHO-jelentést is, amelyben az áll, hogy Baden-Württembergben a kis hálózatok öt százalékában béleredetű baktériumokat mutattak ki. Ez a víz folyik a csapokból, és ezzel öntözik a növényi csírákat is.
Tegnap az orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet vezetője azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy öt európai államnak (Dánia, Hollandia, Lengyelország, Németország és Spanyolország) engedélyezheti a hasmenéses járvány miatt június 2-án leállított oroszországi zöldségexport felújítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.