Képíró-ügy: ízekre szedett vádak

Nem emelkedett jogerőre tegnap a Képíró Sándor volt csendőr százados ügyében a Fővárosi Bíróság által hozott elsőfokú ítélet, miután az ügyész megalapozatlanságra hivatkozva fellebbezett, a védelem pedig három nap gondolkodási időt kért. Így a per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat.<br /> Varga Béla tanácselnök (képünkön) hétfőn jelentette be, hogy bizonyítottság hiányában felmenti a háborús bűntett vádja alól Képírót, azonban az ügy bonyolultsága miatt a határozat indoklása tegnap még további öt órát vett igénybe.

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíró ennek során gyakorlatilag a vádirat összes lényeges elemét kirekesztette a bizonyítékok közül, mivel törvénytelenségek gyanúja vetődött fel a keletkezésük kapcsán. Például jogsértéseket tártak fel a Képíróra terhelő vallomást tevő Nagy János honvéd főhadnagy elleni 1948-as eljárásban. Többek között hatósági határozat nélkül tartották fogva tizenegy napig, nem fogadhatott védőt és – amint azt a történész szakértő is valószínűsítette – fizikai és lelki nyomással csikartak ki belőle vallomást az ÁVH-n. Ráadásul a bíróság szerint több körülmény miatt kétségbe vonható Nagy szavahihetősége.
*
Emellett a főhadnagy ügyében 1948-ban eljáró népbíróságot törvénytelenül állították fel, ezért Varga Béla bejelentette, hogy a legfőbb ügyészhez fordulnak, kérve, tegyenek lépéseket a Nagy elleni eljárás hatályon kívül helyezéséért a Legfelsőbb Bíróságon. Varga szerint ha annyira hiteles lett volna a Nagy-féle terhelő vallomás, akkor a kommunista időszak jogszabályai szerint Képírót a távollétében is el lehetett volna ítélni, de ez nem történt meg.
A vádirat komolyságát jól érzékelteti, hogy az ügyészség az 1944-es vezérkari bíróság ítéletének egy olyan példányát csatolta, amelynek a bíró tájékoztatása szerint hiányzott az utolsó oldala, vagyis nem tekinthető hitelesnek. Ezt az 1944-es ítéletet egyébként még abban az évben megsemmisítették, ezért a bíróság ezt a dokumentumot is kirekesztette a bizonyítékok köréből. Varga Béla megjegyezte: a nyomozati iratok között talált olyan „abszurd” felvetést, amely szerint nem is kell új eljárást lefolytatni Képíró ellen, hanem az említett ítélet alapján el kell ítélni őt. Ehhez a bíró annyit fűzött hozzá: „Magyarországon még jogállamiság van”, ezért ilyen képtelenség nem fordulhat elő. Megemlítette: Képíró az egyetlen, akiről pozitív dolgok derültek ki az újvidéki razzia kapcsán, hiszen bizonyíthatóan megmentette egy szállótulajdonos család tagjainak életét.
A bíró közölte: az ügyészségi indítvány ellenére azért nem hallgattak ki tanúként egy nőt, aki állítólag látta, amint Képíró az 1942-es újvidéki razzia idején puskatussal lesújtott egy fiúra, mert ez az állítás már önmagában is nyilvánvaló hazugság, hiszen a csendőrtiszteknél köztudomásúan nem volt puska. Mellesleg az eset a vádiratban sem szerepelt. Mint arról beszámoltunk, az ügyész a Képíró elleni eljárást kezdeményező jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ kérésére idéztette volna be ezt a tanút. Falvai Zsolt ügyész tegnap újságírói kérdésre tagadta, hogy a Wiesenthal-központ igazgatóját, Efraim Zuroffot már hétfőn tájékoztatta volna fellebbezési szándékáról. Zétényi Zsolt ügyvéd lapunknak úgy reagált: amennyiben ez mégis így történt, az etikátlan eljárás.

Sokk és taps. A The Daily Telegraph című brit konzervatív lap szerint Képíró fölmentése „sokkolta mindazokat, akik az eljárást a világ egyik utolsó, náci háborús bűnök ügyében folyó perének tekintették”. Hozzátették: az ítéletet taps fogadta, Efraim Zuroff „fő nácivadász” viszont dühödten bélyegezte meg a döntést. A francia liberális Le Monde honlapja és a katolikus La Croix nyomtatott változata a francia hírügynökség kommentárját közölve rámutatott, milyen nehéz évekkel később olyan háborús bűntettek ügyében ítélkezni, amelyekhez az igazságszolgáltatás gyakorlatilag nem rendelkezik sem tanúkkal, sem megbízható dokumentumokkal. A német Süddeutsche Zeitung szerint a bírósági eljárás nagy hullámokat vert Magyarországon, mivel a vádlott védelmét anyagilag támogatta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, amelyet a jobboldali–populista Jobbik tart fenn. Nicolas Kulish, a The New York Times cikkírója is azt közölte, hogy Képíró ügyét felkarolta a Jobbik. Az Eho Moszkvi orosz rádió pedig azt a valótlanságot adta hírül, hogy Képíró ellen 1946-ban is vádat emeltek.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.