Két napon át tart az ítélethirdetés

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú ítéletet hirdet ma a Fővárosi Bíróság Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőperében, akit az ügyészség az 1942. januári újvidéki razzia kapcsán háborús bűntett elkövetésével vádol. Az már ma kiderül, hogy a bíróság szerint Képíró Sándor valóban közreműködött-e negyven ember törvénytelen kivégzésében, mint ahogy az ügyészség állítja, vagy sem. Ugyanakkor az ítélet szóbeli indokolása – az ügy összetettsége miatt – várhatóan olyan hosszú lesz, hogy áthúzódik a holnapi napra.
Falvai Zsolt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője vádbeszédében letöltendő fegyházbüntetést kért a 98. életévében járó férfira. Az ügyész szerint figyelembe kell venni a csendőrt hűtlenségért elmarasztaló 1944-es vezérkari bírósági ítélethez kapcsolódó közokirati bizonyítékokat, még akkor is, ha magát az ítéletet utóbb megsemmisítették. A vád másik pillére Nagy János honvéd főhadnagy 1948-as, az Államvédelmi Hatóságnak (ÁVH) tett, Képíróra részben terhelő vallomás. Falvai úgy látja: semmi sem teszi kétségessé ezen vallomás törvényességét. A történész-szakértőkkel ellentétben szerinte nem minden ügyben alkalmaztak kényszert az ÁVH-n.
Zétényi Zsolt védőbeszédében a büntetőeljárás megszüntetését indítványozta, mivel a vádbeli cselekményeket 1944-ben már elbírálták. Az ügyvéd szerint nincsenek törvényes bizonyítékok Képíró bűnösségére, csupán az ügyész feltevései. Rámutatott: Nagy János vallomásait ki kell rekeszteni a bizonyítékok közül, ugyanis ezeket lelki és fizikai kényszer alatt tette. Az ügyvéd hangsúlyozta: történeti tény, hogy abban az időszakban az ügyek 90-100 százalékában nagyon súlyos jogsértéseket követtek el a hatóságok, ezért a korszak iratait a legnagyobb kétellyel kell kezelni.
Az ügyben Varga Béla bírói tanácsa jár el, aki a kémügyben a napokban az ügyész előzetes letartóztatási indítványával szemben Szilvásy Györgyöt és Laborc Sándort első fokon szabadlábra, Galambos Lajost pedig házi őrizetbe helyezte. Ugyancsak Varga volt az, aki évekkel ezelőtt a Bácskai-perben saját szobájában egyeztetett a tanúként beidézett szocialista politikusokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.