Magyarország csak tette a dolgát

Két egyszerű, de józan tanácsot adtunk az Európai Uniónak féléves elnökségünkkel: merjünk magunk lenni, illetve ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, kik vagyunk, és mit tegyünk – mondta Orbán Viktor tegnap a parlamentben. Meglepő módon az ellenzéki pártok részéről több dicséret hangzott el, mint kritika. Ven Csia-pao kínai kormányfő magyarországi látogatásáról, annak gazdasági vonatkozásairól is beszélt Orbán Viktor. Az LMP erős kritikát fogalmazott meg a megbeszélések ideje alatt történt magyar hatósági intézkedések miatt, amelyeket egyébként a fideszes politikusokat tömörítő Szabadság Kör is elfogadhatatlannak tart.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor napirend előtt a soros magyar uniós elnökség munkáját értékelte. A miniszterelnök úgy vélekedett, a legnehezebb és legfontosabb témákban vállaltuk, hogy erősebbé tesszük az Európai Uniót. A kormányfő elmondta, hogy a múlt heti brüsszeli csúcson kiválónak minősítették a magyar elnökség munkáját, és sokan kíváncsiak voltak a titokra.
– Nincs titok, ami van, az munka, fel nem adott küzdelem, kitartás és önbecsülés – fogalmazott. Orbán szerint a magyar elnökség nem elméleti recepteket kínált Európának, hanem az ország megújításával gyakorlati, kézzel fogható és működő példát mutatott. Ezzel a felfogással pedig két egyszerű, de józan tanácsot adtunk az Európai Uniónak: merjünk magunk lenni, és ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, kik vagyunk és mit tegyünk.

Rendkívüli helyzetek
Arról is beszélt a kormányfő, hogy rendkívüli időszakban kellett olyan rendkívüli helyzetekre megoldást találni, mint a gazdasági kormányzás ügye, amelyet „elvittek az áttörésig”. Az európai szemesztert szintén a magyar elnökség alatt vezették be, és lezárták a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal. A schengeni övezet bővítése kapcsán Orbán Viktor elmondta, Románia és Bulgária ügyében a tagállamok egyhangúan kimondták: a két ország technikailag felkészült a csatlakozásra.
– Sikerrel képviseltük elnökségünk alatt azt az álláspontot, hogy az európai cigányság problémája olyan nagy, az elmaradt integrációból keletkező károk olyan szerteágazók, hogy csak uniós szintre emelve van esélyünk eredményeket elérni – mondta a miniszterelnök az elfogadott roma keretstratégiáról. Szintén a sikerek között említette a Duna-stratégia kidolgozását, amelyben nyolc tagállam és hat unión kívüli ország vett részt. – Az elnökségünk munkájával sokat visszaszereztünk a becsületünkből, és az is bebizonyosodott, hogy Közép-Európával újra számolni kell – zárta felszólalását a miniszterelnök.

Elszigetelődés?
Az MSZP szerint szakmailag siker, de politikailag kudarc volt az uniós elnökség. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hiányolta, hogy a kormányfő nem mondott köszönetet azoknak, akik 2007 óta részt vettek az elnökség előkészítésében. Szerinte az elmúlt hat hónapban folytatódott az ország nemzetközi elszigetelődése. – Voltak miniszterelnöki egyeztetések, miniszteri csúcsok, most volt itt a kínai miniszterelnök, ezen a héten jön az amerikai külügyminiszter. Ezt nevezi ön elszigetelődésnek? – reagált viszonválaszában Orbán Viktor. Azt is elmondta, hogy valójában azzal tett gesztust az MSZP-nek, hogy nem beszélt a megörökölt felkészültség állapotairól. Mile Lajos (LMP) szerint a kormányfő beszámolójából idilli kép rajzolódott ki, miközben költségvetési zárolásra készül a kormány. Orbán az utóbbiról azt mondta, „lehet, hogy még többre is szükség lesz”. Szerinte az európai gazdaság komoly bajban van, ezért Magyarországnak olyan gazdasági stratégiát javasol, ami őszintén szembenéz ezzel a helyzettel.

Kérés a Jobbikhoz
A Jobbiktól pedig azt kérte Orbán Viktor, méltányolja, hogy az új alaptörvény szerint bizonyos jogokat együtt kell gyakorolnunk az Európai Unióval. Balczó Zoltán korábban azt kifogásolta, hogy a magyar elnökség „egy Brüsszelből irányított szuperállam megerősítéséhez” járult hozzá. A Jobbik alelnöke szerint a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomag egyértelműen az önrendelkezés feladásáról szól. Szerinte szükség lenne a magyar adósság átütemezésére is. Orbán válaszában azt mondta, hogy az utóbbi javaslat csak hamis illúziókat kelt, mivel ahol ezt felvetik, ott a gazdaság azonnal összerogy. – Ehelyett a korábban felvett adósságokat vissza kell fizetni – hangsúlyozta.
Balla Mihály (Fidesz) arról beszélt, hogy minden tagállam életében fontos lépés az első soros elnökség, és élni kell a megszerzett tapasztalatokkal. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig azt emelte ki, hogy a nemzeti és az európai érdekek együttes képviselete valósult meg az elmúlt fél évben.
– Annak ellenére, hogy Magyarországon nem minden politikai erő működött együtt a sikeres elnökség megvalósításában – tette hozzá.

Kína nem spekulál
A kormányfő Schiffer András LMP-s frakcióvezető hozzászólására így reagált: Kína sikerének egyik legfontosabb oka, hogy gazdasági teljesítményük mögött „munkafedezet” van, nem pedig spekuláció. Hozzátette, hogy ez a modell Magyarország számára is követhető. A politikus hangsúlyozta, a kormány számára továbbra is kiemelt cél, hogy rendes bérért munkát tudjanak adni a magyaroknak. A miniszterelnök kifejtette, az ázsiai ország miniszterelnökével aláírt megállapodások nem növelik az államadósságot. Az ellenzéki politikus ugyanis arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy Kínában százmilliók vannak rabszolgasorban és gyerekeket dolgoztatnak, miközben üldözik a keresztényeket és zaklatják a védőügyvédeket. Schiffer szerint stratégiailag tévedés a nyitás – ahogy fogalmazott –, Magyarország felkínálása Kínának, ahol „kaszárnyakapitalizmus” van. Az LMP-s képviselő kifogásolta, hogy Ven Csia-pao kínai kormányfő látogatása idején tibeti menekülteket ellenőrzött a bevándorlási hivatal, a Tibetet Segítő Társaság aktivistáinak pedig a forgalom akadályoztatására hivatkozva tiltották meg, hogy demonstráljanak. Orbán ezzel kapcsolatban közölte, a törvény adta eszközökkel élve fellépnek a botrányokozók ellen, az állam stratégiai céljai megvalósításáért.

Aláírások
A Szabadság Kör is elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kínai kormányfői látogatás ideje alatt ellenőrizték az itt élő tibetieket. A nyilatkozatot három fideszes európai parlamenti képviselő, Gál Kinga, Gyürk András és Szájer József, valamint Elek István közíró és Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő is aláírta. Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlésben kijelentette, a hét végi megállapodások tízezer munkahely létrehozásában segíthetik a kabinetet. A fideszes politikus megjegyezte, a kormány emberi jogi párbeszédet folytat Kínával, amelynek témája a tibeti autonómia is. Németh szerint a kétoldalú együttműködés fontos elemei voltak olyan döntések, amelyek az előző kormányokhoz köthetők, a Konfuciusz Intézet és egy két tannyelvű iskola megalapítása, bár voltak hibás döntései is a szocialista kabineteknek. Ilyen volt a hongkongi konzulátus bezárása.
Ujhelyi István (MSZP) hangsúlyozta, pártja az elmúlt húsz évben kiállt a partnerség mellett, szemben a Fidesszel, amelynek gondolkodása szerinte sokat változott. A szocialista politikus ettől függetlenül gratulált az eredményekhez és további diplomáciai és gazdasági sikereket kívánt. Az LMP tegnap határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben az emberi és közösségi jogokra hivatkozva áll ki Tibet védelmében. A dokumentum szóról szóra megegyezik egy 2008-ban már benyújtott javaslattal, amit akkor a fideszes Balog Zoltán, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt, az MDF-es Herényi Károly és az SZDSZ-es Fodor Gábor jegyzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.