Még tart a helyszínelés Valkón

A család nevelő funkcióját mostanra az ellátószerep váltotta fel, ez azonban nem képes stabil kapcsolatot, szükség esetén segítséget nyújtani a bajban lévő embernek. A pszichológus szerint ez az egyik oka a gyakori öngyilkosságoknak. Az utóbbi napok tragédiáinak helyszínén, Valkón és Baján tart a nyomozás.

2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem tudni, hogy vajon milyen körülmények, érzések vezettek ahhoz, hogy Baján egy asszony megmérgezze három gyermekét és magát, és hogy Valkón egy férfi agyonszúrja három családtagját, majd öngyilkosságot kövessen el. Mint arról beszámoltunk, hétfőn délután Baja-Mártonszállás külterületén meghalt egy tízéves kislány. Nyolc- és tízéves testvéreit, illetve az anyját, aki délelőtt gyógyszert adott be nekik és vett be maga is, megmentették, mert apjuk aggódni kezdett, és hazaszaladt a munkahelyéről. Mihályné Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak elmondta: az asszony azóta sem képes kommunikálni, így nem hallgathatták ki. Addig azonban nem lehet tudni, miért szánta rá magát erre a lépésre. Elmondta azt is, hogy a rendőrség folyamatos kapcsolatban van a gyermekek gyámügyi képviselőjével. A helyi gyámhatóságtól megtudtuk: az ügyben a kalocsai gyámhivatal az illetékes, amelynek munkatársa a tragédia hallatán már kedden meghozta határozatát, eszerint amint a kórházat elhagyhatják, egy kistelepülésen, nevelőszülőknél helyezik el a két kisfiút.
Valkón tegnap még tartott a helyszíni szemle, a nyomgyűjtés és -rögzítés, a rendőrök tanúkat hallgattak meg, és igazságügyi szakértőket rendeltek ki – közölte lapunkkal Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője. Az, hogy V. István drog- vagy alkohol hatása alatt követte-e el tettét, csak ezután derülhet ki.
Bilkei Pál pszichológus lapunknak elmondta: a bajai esetben kiterjesztett, úgynevezett menekülő öngyilkosságról van szó, amikor egy, a depressziójával küzdő aszszony úgy dönt, véget vet az életének. Aggódhatott, hogy mi lesz a gyermekekkel, ha elmegy, ezért dönthetett úgy, hogy magával viszi őket. Tettét jó előre megtervezte, készült rá, és igyekezett úgy véghezvinni, hogy ne okozzon szenvedést a kicsiknek.
Ezzel szemben V. István nem tervezte meg előre tettét, rendkívül agresszív és brutális módon, úgynevezett büntető öngyilkosságot követett el. Egy komoly problémákkal terhelt családban élt, amelyben gyakori volt az agreszszió: a veszekedés, a verekedés. A meglehetősen labilis, a hírek szerint italozó és drogozó férfi élettársa Írországba készült, ahol rokonai éltek, és már a repülőjegyet is megvásárolta – folytatta a pszichológus. A kábítószer azonban feloldja az önkontrollt, a fékeket, ez pedig egy ilyen személyiségű embernél igen veszélyes lehet. V. István feltehetőleg meg akarta büntetni azokat, akikről úgy gondolta, hogy elrontották az életét, ezért végzett az élettársával, a nagymamájával és az édesanyjával. Valamivel később ráeszmélhetett arra, hogy milyen szörnyűséget követett el, ezért végzett magával is.
Magyarországon mindig magas volt az öngyilkosok aránya, de az előző két-három évhez képest mostanra 45 százalékkal nőtt a huszonegy évesnél fiatalabbak által elkövetett ilyen cselekmények száma. Világviszonylatban Dél-Korea után a második helyet „nyertük” el. Az arányokra jellemző, hogy hazánkban jóval többen követnek el öngyilkosságot, mint amennyien gépjárműbaleset áldozatává válnak.
A pszichológus szerint az okok három fő tényezőben keresendők: a család óvó-nevelő szerepe mostanra gazdasági funkcióvá silányult, azaz abban merül ki, hogy élelemmel, cipővel, mobiltelefonnal lássa el a gyermeket. Másrészt megszűntek a gyermekek és a felnőttek számára biztonságot nyújtó közösségek is, harmadrészt pedig a fiatalok idejük tetemes részét a televízió, a számítógép előtt töltik, ahol chatelésben, játékokban merülnek ki a kapcsolataik.
A pszichológus szerint a sokasodó öngyilkosságokhoz hozzájárul a létbizonytalanságot hozó válság, illetve most a hőség is, ami agreszszívvá, feszültté teszi az embereket. Az okok közé sorolta a szakember az elmaradt, félbeszakadt pszichiátriai kezeléseket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.