Megerősítés a transzatlanti kapcsolatnak

Az európai integráció és az atlanti kapcsolat egymást erősíti, egyik sem képzelhető el a másik nélkül – Martonyi János külügyminiszternek ezzel a gondolatával vette kezdetét tegnap az úgynevezett transzatlanti hét, amely Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatának megerősítését célozza olyan szimbolikus rendezvények kapcsán, mint a Tom Lantosról elnevezett intézet megnyitása, illetve a Reagan-emlékév lezárása a néhai elnök szobrának felavatásával Budapesten.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét eseményei. A 100 éve született és 2004-ben elhunyt Ronald Reagan szobrát ma leplezik le a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt; a rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, továbbá Edwin Meese volt amerikai igazságügy-miniszter. A kormányfő ma este a Szépművészeti Múzeumban megrendezendő szabadságvacsorán jelenti be, hogy a kormány hagyományteremtő szándékkal Magyar Szabadság Díjat alapít a transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemek elismerésére. A rendezvényen ott lesz Condoleezza Rice és az amerikai törvényhozás delegációja. Az amerikai diplomácia vezetője, Hillary Clinton holnap részt vesz a Tom Lantos Intézet ünnepélyes parlamenti megnyitóján, ezenkívül találkozik Orbán Viktorral és Martonyi Jánossal, valamint a civil társadalom képviselőivel, majd még aznap Litvániába utazik tovább.


Mindenekelőtt Magyarország rövidesen lezáruló európai uniós elnökségének eredményeit és tapasztalatait osztotta meg hallgatóságával Martonyi János tegnap reggel a Néprajzi Múzeumban, amely otthont adott a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) és a Tom Lantos Intézet által szervezett emberi jogi konferenciának. A külügyminiszter elmondta, az elsődleges cél az erős Európa volt, mert ez erős tagállamokat, erős Magyarországot is jelent. Az elnökség első számú feladata a gazdasági kihívások kezelése volt, de Magyarország igyekezett másfajta problémákkal, így a demográfiai helyzettel és a szegénységgel is foglalkozni.
A külügyminiszter beszédében több szempontból is a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, a romák befogadását célozza az uniós keretstratégia, amelynek végrehajtása a tagállamok feladata. Ugyancsak a befogadás jelentőségét emelte ki a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban, mint fogalmazott, Bulgária és Románia csatlakozásával összefüggésben a magyar elnökség komoly előrelépést tett. A Duna-stratégia a régióban lehetőséget nyújt az együttműködésre azokkal az országokkal is, amelyek nem tagjai az uniónak – közölte.
Az EU bővítését mindenképpen folytatni kell – hangoztatta a külügyminiszter. A horvát csatlakozási tárgyalások lezárását óriási jelentőségűnek nevezte, mert – mint mondta – azt az üzenetet közvetíti a többi, EU-belépésre váró országnak, hogy „ugyan az EU követel, de ad is”. Az arab tavasszal kapcsolatban hangsúlyozta: az eseménysorozat kihívás, de történelmi lehetőség is egyben.
A miniszter kifejezte meggyőződését, hogy „mindannyian függünk egymástól”, azaz mérettől, súlytól és gazdasági szereptől függetlenül a globális kihívások minden országot egyformán érintenek. A külpolitika fő feladata nem a reagálás, hanem a kezdeményezés – szögezte le.
A magyar külügyi tárcavezető után az amerikai külügyminiszter civil társadalmi és az új demokráciákért felelős főtanácsadója, Tomicah Tillemann emelkedett szólásra, aki egyébként Tom Lantos unokája. Emlékeztetett arra, hogy az év elején a szakemberek szerint Egyiptomban igen stabil, három évtizede működő kormány uralkodott. „S mégis, 18 nap alatt olyan változások történtek, amelyek tökéletesen átrajzolták a 80 millió lakosú ország politikai térképét, s a világ teljesen más lett utána” – mondta, leszögezve, hogy a cselekvő demokrácia történeteit tekintve egy közös nevezőt láthatunk: a civil társadalmat.
A rendezvényen kora délután mondott beszédet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki úgy fogalmazott: Tom Lantosnak, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának magyar származású, demokrata párti, 2008-ban elhunyt elnökének igazi öröksége az, hogy hitt abban, az Egyesült Államok meghatározó szerepet játszik az átalakulási folyamatokban. Ez alapján az európaiaknak is hinniük kell az unió erejében – mondta.
A külföldi vendégek sorában Alekszandr Milinkievics fehérorosz ellenzéki vezetőt kísérte a legnagyobb figyelem. Arra emlékeztette hallgatóságát, hogy hazájában Alekszandr Lukasenko államfő olyan rendszert épített ki, amelynek révén „a legutolsó faluban is” éreztetheti a hatalmát. Ezt mutatja az a tény is, hogy a gazdaság 85 százaléka állami kézben van, és egyre roszszabb teljesítményt nyújt.
Giorgi Baramidze grúz miniszterelnök-helyettes szerint a reformokat „az állampolgárok érdekében” vezetik be az országban, nemcsak az EU- és a NATO-tagság miatt. Úgy fogalmazott, a jövő évi parlamenti választás és a 2013-as elnökválasztás a grúziai demokrácia valódi próbája lesz.
Iurie Leanca moldovai miniszterelnök-helyettes szerint országa nem térhet vissza a múlthoz, az elkezdett reformok visszafordíthatatlanok.
Martonyi János kora délután a Külügyminisztériumban már azt az amerikai kongresszusi delegációt fogadta, amely a transzatlanti hétre érkezett Budapestre. A delegációvezető republikánus honatya, a többségi frakció igazgatója szerint az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatok nagyon szorosak, és egyre erősebbé válnak. Kevin McCarthy szerint a két ország hasonló, elsősorban gazdasági kihívásokkal néz szembe, a legfőbb megoldandó gondok között van a munkahelyteremtés és az energiafüggőség enyhítése. Vendéglátója hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is alapvető érdeke, hogy az Egyesült Államok magyarországi politikai és gazdasági jelenléte erősödjön.
A tegnapi nap zárásaként Ronald Reagan centenáriumi megemlékezést tartottak este a Parlamentben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette: szabadságunkat Ronald Reagannek köszönhetjük, személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmustól, és térségünk megszabadult a szovjet megszállástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.