Pakisztán gyanúban

2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évvel ezelőtt történt a nagy, 165 ember életét kioltó merényletsorozat Mumbaiban. Azt a Laskar-e-Taiba nevű pakisztáni csoport követte el, s azzal szakadt meg az úgy-ahogy döcögő együttműködés India és Pakisztán között. A mészárlás emléke lassan gyógyul, de az utóbbi hónapokban mégis valamennyire visszatértek a nyugodt idők. Az amerikai Lisa Curtis, a Központi Hírszerző Ügynökség korábbi munkatársa azt állítja, ha újra a Laskar-e-Taiba vagy annak indiai mutációja, az Indiai Mudzsahedek szervezete lesz a mostani vérengzésért a felelős, minden tárgyalás meg fog szakadni a két ázsiai atomhatalom között. Curtis szerint ha az derül ki, hogy az Indiai Mudzsahedek saját ötletükből robbantottak, akkor van némi remény a kapcsolatok fennmaradására, ám aggasztó, hogy Újdelhi minden esetben ösztönösen régi ellenségét gyanítja a háttérben.
Pakisztán annyit tehet, hogy tagadja az érintettségét, miközben áll a bál a saját üzleti fővárosában, Karacsiban. Egy kormánypárti politikus, Zulfikar Mirza a Karacsiban befolyásos Muttahida Kaumi Mozgalmat, a volt koalíciós partnert támadta. „Elsősorban Karacsi lakóihoz fordulok, hogy álljanak ki magukért, Pakisztánért, Karacsiért és ártatlan gyerekeikért, s szabaduljanak meg ezektől az átkozottaktól”, utalt a mozgalomra, s bírálta az urduul beszélő, Indiából származó mohadzsirokat is. A beszéd után tiltakozó megmozdulások voltak a városban és környékén, tizennégy ember meghalt és huszonöten megsebesültek a zavargásokban. A Mohadzsir Tanács felszólította Mirzát és az őt meghívó Sahi Szied helyi politikust, hogy 48 órán belül hagyják el Karacsit, ellenkező esetben erőszakos fellépéssel fogják őket erre kényszeríteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.