Szigorúbb bírságok az utakon

Több büntetőpontra és szigorúbb büntetésre számíthatnak mától azok, akik ittasan vezetnek, gyorshajtanak, akik tilos jelzésen haladnak át, vagy nem csatolják be biztonsági övüket. Bizonyos esetekben a hatóság akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhat, a nem fizető külföldiek autóját pedig visszatarthatja.

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosabban bírságolnak, illetve a korábbinál több – szabálysértéseknél 1–8, gondatlan bűncselekmény elkövetésekor 9, szándékos bűncselekménynél 11 – úgynevezett előéleti ponttal büntetnek a rendőrök egyes közlekedési szabályszegéseket mától. A szigorítástól a jogszabályalkotók azt remélik, hogy a felelősségre vonás elkerülhetetlensége és a hatékonyabb szankciók eredményeként javul a közlekedésbiztonság. A változtatás célja ugyanakkor az is, hogy a tavalyi adatokhoz képest 2020-ig felére csökkenjen a súlyos, halálos közúti balesetek száma – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.
Drasztikusan nő a büntetőpontok száma is, a főosztályvezető példaként elmondta: ha valakit 50 kilométeres korlátozásnál 110 kilométeres óránkénti sebességgel mérnek be, a 130 ezer forintos bírság mellé 6 büntetőpontot kap, és ebben a rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége. A be nem kötött biztonsági övért területtől függően 15–40 ezer forintot kell fizetni (utóbbi összeget az autóutakon és -pályákon). Ittas vezetésért véralkohol-koncentrációtól függően 150, 200 vagy 300 ezer forint bírságot szabnak ki, és 6–8 büntetőpontot adnak a járőrök. A jogosítványt azonban csak akkor veszi el a hatóság, ha az ittasság foka eléri a 0,8 ezreléket, vagyis már bűncselekményi szintű. A gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak nem használata és a mobiltelefonálás mától szabálysértésnek minősül, és legfeljebb 30 ezer forintos bírsággal sújtható.
Súlyos következményekkel járhat ezentúl például az is, ha az autós sárga lámpánál nem áll meg, pedig biztonságosan megtehetné. A főosztályvezető szerint pontos protokollt dolgoztak ki arról, hogy a rendőr miként tudja bizonyítani ezt a nehezen megfogható körülményt, azonban a részleteket nem közölte.
A bírságot csekken vagy a helyszínen, bankkártyával lehet majd kifizetni, igaz, egyelőre egyetlen kártyaleolvasó sincs a rendőrségnél. Terveik szerint rövidesen körülbelül kétszáz ilyen eszközt szereznek be.
Mint ismeretes, a külföldi szabálysértőktől szinte lehetetlen behajtani a bírságot, ezért mától bevezetik a Magyarországon mostanáig ismeretlen intézkedést, a jármű visszatartását. Ez annyit tesz, hogy a rendőrség elveheti a magyarországi címmel, adószámmal, adóazonosító jellel nem rendelkező autós forgalmi engedélyét, míg az nem fizeti ki a gyorshajtásért, be nem kötött biztonsági övért, ittas vezetésért vagy tiloson való áthaladásért kirótt öszszeget. Visszatarthatják a járművet akkor is, a közlekedési hatóság rövidesen működésbe lépő nyilvántartásából kiderül, hogy a jármű üzembentartójának van korábbi meg nem fizetett bírsága. A járművet úgynevezett várakozóhelyeken kell hagyni, a rendőrség azonban nem gondoskodik annak őrzéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.