Tisztelgés Ronald Reagan előtt

Az amerikai–magyar kapcsolatok megerősítésére szánt transzatlanti hét eseménysorozatának központi mozzanataként tegnap Budapesten, a Szabadság téren felavatták a szobrát a néhai Ronald Reagan amerikai elnöknek, aki kiemelkedő szerepet játszott a Szovjetunió bukásának kikényszerítésében és ezzel abban, hogy Magyarország a kilencvenes évektől csatlakozzon a nyugati szövetségi rendszerhez.

Zord Gábor László
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2,2 méter magas bronz Reagan-szobrot – Máté István csongrádi szobrászművész alkotását – Orbán Viktor miniszterelnök, Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leplezte le a nagyszabású délutáni eseményen. Beszédében a miniszterelnök elsősorban arról beszélt, hogy mit köszönhetünk Reagannek, és személye miért lehet példa a mai politika számára, ugyanakkor érintette a jelen és a jövő kihívásait. Úgy fogalmazott: bár „1990-ben úgy tűnt, hogy a nyugati világ győzelme teljes, biztonságos, kiszámítható, szabad világ vár az emberiségre, ma, 2011-ben már látni, hogy valójában egy teljesen új és ismeretlen fejezet kezdődik az emberiség történetében. A bizonytalanság lett úrrá a mi nyugati civilizációnkon, tartunk attól, amit egyszer már átéltünk, vívódunk afölött, amit még nem ismerünk, és aggódunk, mert elveszíthetjük azokat az értékeket, amelyek számunkra oly becsesek”. – Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy igenis létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a sorsunkat, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ma Magyarországon még falakat kell lebontani, hogy „kiszabaduljunk a múlt hibáinak fogságából, erős, sikeres és büszke országgá váljunk”.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – aki a szoborállítást előkészítő és a 100. emlékévet szervező bizottságot vezette – beszédében emlékeztette a hallgatóságot, hogy Ronald Reagan tiszteletében Amerikában egyek a republikánusok és a demokraták, s Magyarországon, bár a belpolitikában sok a vita, az egykori elnök tiszteletében „egyek vagyunk konzervatívok és szociáldemokraták, liberálisok és kereszténydemokraták”. Semjén Zsolt szerint a szoborállítás helyszínének spirituális jelentősége is van, hiszen 1956 után a szent életű, mártírsorsú Mindszenty József hercegprímás itt, az amerikai követségen talált menedéket.
Az esemény egyik díszvendégeként jelen lévő Condoleezza Rice – aki Nancy Reagant, a néhai elnök feleségét képviselte – kijelentette: az 1956-ban szabadságukért harcoló férfiak és nők küzdelme után az amerikai és más szabad népek felismerték: soha nem történhet meg, hogy magukra hagyják azokat, akik szabadságukért harcolnak. – Mindenekelőtt Ronald Reagannek adtak ösztönzést – mondta a Bush-kormányzat külügyminisztere. Rice 1989–91-ben, „amikor a zsarnokság kezdett teret adni a demokráciának a térségben”, maga is tagja volt az amerikai nemzetbiztonsági stábnak – emlékeztette a jelenlevőket Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet.
Tegnap este a Szépművészeti Múzeumban úgynevezett Szabadság-vacsorát rendeztek, ahol Orbán Viktor – az országban jelen lévő magas rangú amerikai vendégek jelenlétében – bejelentette a Magyar Szabadság Díj megalapítását. Az elismerést a transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemért adományozzák majd.

Semjén Zsolt kitüntetése. Újonnan alapított elismerését elsőként Semjén Zsoltnak adományozta az amerikai Ronald Reagan Elnöki Alapítvány. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.