Tragédia történt a Volga folyón

Nyolc perc alatt elsüllyedt egy sétahajó a Volga folyó tatárföldi szakaszán vasárnap, a szerencsétlenségben körülbelül százan vesztették életüket, közöttük legalább harminc gyermek. A mentőegységek tegnapig hatvannégy holttestet találtak meg.<br />

2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább százan a Volga folyóba fulladtak vasárnap délelőtt Tatárföldön, amikor a Bulgaria kirándulóhajó a Kujbisevi víztározón váratlanul a jobb oldalára dőlt, és elsüllyedt Szjukejevo település közelében, a parttól három kilométerre. A tragédia mindöszsze nyolc perc alatt történt, olyan gyorsan, hogy az áldozatoknak nem volt esélyük a menekülésre: a hajóval együtt merültek a húsz- méteres mélységbe.
A nyolcvan méter hosszú, dupla fedélzetű, 120 fő utaztatására alkalmas hajón legalább 196-an utaztak, tizenöten közülük sem az utasok, sem a személyzet listáján nem szerepeltek – jelentette be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A szerencsétlenséget nyolcvanan élték túl, tizenöt embert kórházban ápolnak. A búvárok tegnap délutánig hatvannégy holttestet hoztak ki a hajó bárjából és étterméből. A meghökkentő balesetet vizsgáló szakértők megpróbálják rekonstruálni a történteket. Szerintük a katasztrófát három veszélyeztető tényező: a rossz időjárás, a biztonsági szabályok áthágása és a hajó túlterheltsége okozta, hiszen a megengedettnél legalább hetvennel többen voltak a fedélzeten – írta az Asianews. A Ria Novosti hírügynökség szerint súlyos szabálysértést követtek el azzal, hogy a Bulgariát csupán két mentőcsónakkal szerelték fel. A kirándulás idején vihar tombolt, erős széllökésekkel, ezért a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy egy több méter magas hullám erősen oldalba kapta a hajót.
Néhány túlélő arról számolt be, hogy az utasok a hajótestben kerestek menedéket az eső és a szél elől, így nem kizárt, hogy azért borultak fel, mert mindanynyian a hajó jobb oldalán gyűltek össze.
A túlélők egy részét a Bulgaria útvonalán két órával később közlekedő Arabella hajó legénysége mentette ki a vízből. Egy asszony elmondta: őt és a férjét a lányuk mentette meg, aki még idejében észrevette, hogy nagy a baj. A víz azonban elsodorta őket egymástól, a lány meghalt. Egy nő, aki egy kitört ablakon jutott ki a hajótestből, a helyi televíziónak azt panaszolta, az utasokat nem tájékoztatták arról, hol találják a mentőmellényeket. Az 1955-ben Csehszlovákiában épített Bulgaria múlt év június 15-én esett át műszaki vizsgán, amelyen közlekedésre alkalmasnak találták – idézte a közlekedési tárcát az AP.
Orosz újságírók által megszólaltatott szakértők elmondták, idejétmúlt hajótípusról van szó, amely nagyon gyorsan elsüllyed, ha nagyobb mennyiségű víz kerül bele. A Kreml vizsgálatot indított az ügyben, az orosz nyelvű lapok blogján azonban az a vélekedés terjedt el, hogy hasonlóan a Kurszk tengeralattjáró tragédiájához, a mostani szerencsétlenségről sem derül ki az igazság.

Kényszerleszállás. Folyón szállt le egy AN–24 típusú repülőgép tegnap a nyugat-szibériai Tomszki területen tegnap – közölte a távirati iroda. Heten életüket vesztették, harmincan megsérültek, amikor az Angara légitársaság Tomszkból Szurgutba tartó gépének baloldali hajtóműve kigyulladt, s ezért az Ob folyón végzett kényszerleszállást. A becsapódás következtében a repülőgép kettétört, részben víz alá került, de nem süllyedt el, a szárnyaktól az orrcsúcsig kilátszik a vízből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.