Vörös khmer vezetők a vádlottak padján

Négy egykori vörös khmer vezető ült tegnap a vádlottak padjára, hogy feleljenek a kommunista rezsim 1975–1979-es fennállása idején elkövetett tetteikért. A négy egykori politikus tagadja felelősségét, vélhetően évekig vagy halálukig fognak bíróságra járni.

2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nuon Chea egykori főideológus, a rezsim második embere, Khieu Samphan államfő, Ieng Sary külügyminiszter, valamint felesége, az egykori népjóléti miniszter, Ieng Thirith foglalta el helyét tegnap a vádlottak padján. Emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják őket, mivel az ő irányításukkal négy év alatt nagyjából kétmillió embert öltek meg Kambodzsában. A négyek mindegyike felfelé, Pol Potra mutogat, aki 1998-ban meghalt, mondván, ők csak végrehajtók voltak, az igazi felelősség az egykori vezetőt terheli. A mostani tárgyaláson csak az adatok egyeztetését végzik el és a menetrendet állapítják meg. A valódi per csak szeptemberben kezdődik, akkor bizonyítékokat fognak megtekinteni és tanúvallomásokat meghallgatni.
A per során Ieng Sary minden bizonnyal arra fog hivatkozni, hogy őt a király 15 éve hivatalosan amnesztiában részesítette, a gyenge egészségi állapotot pedig mind a négy megvádolt személy megpróbálja majd kihasználni, minthogy mindannyian nyolcvan év körül járnak. Ieng Sary ugyanakkor nehezen mutogathat bárhová is, hiszen Pol Pot sógora volt, együtt tanultak Kambodzsában, majd Párizsban is, feleségeik pedig testvérek voltak. Kambodzsába való viszszatérésük után kapták a Négyek bandája címet, utalva a Mao Ce-tung vezette radikális kínai társaságra. 2007-es letartóztatásukig a házaspár Phnom Penh egyik elitnegyedében élt egy luxusvillában. Nuon Chea hozzájuk hasonlóan jómódban élt, pedig ő a rezsim idején „második számú testvérként” volt ismert, Khieu Samphan pedig az államelnökség után megörökölte Pol Pottól a párt vezetését is, ő volt a vörös khmerek vezetője a rendszer összeomlása után.
Kambodzsában a vörös khmerek rémuralmát követően nem volt teljes körű kivizsgálás és elszámoltatás, a vezetők és a tagok egyaránt háborítatlanul éltek az országban, áldozataik hozzátartozóival együtt. A mostani pertől a kambodzsai igazságtételért küzdők azt várják, hogy valamelyest enyhül a fájdalom, ám politikai okokból igen nehéz az összes felelőst perbe fogni, hiszen például Hun Sen kambodzsai miniszterelnök maga is a vörös khmerek közé tartozott egykor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.