A félszemű királysága

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol van Muhammad Alihoz képest Vlagyimir Klicsko? Persze, mindketten nehézsúlyú ökölvívó világbajnokok voltak, de mégsem lehet egy napon emlegetni őket. A sportújságírók csak a fejüket fogják, ha összehasonlítják az akkori bokszolókat a maiakkal. Ordító a különbség, s nem csak körükben. A nehézsúlyú ökölvívók krízisénél talán egy kicsit aggasztóbb, hogy az amerikai politikusok körében is eltűntek a korszakos egyéniségek. Iowában most nyert meg egy erőfelmérő szavazást a Teadélután nevű szervezet egyik képviselője, Michele Bachmann, maga mögé utasítva Tom Pawlentyt, Ron Pault és Herman Caint is. Az neveket látva még Horn Gábor is csettintene, mondván, azért ez a csapat így, együtt elég kemény. Hol van Nixon vagy Reagan, hová tűnt az idősebb Bushnál megismert karizma? A kilenc republikánus jelöltaspiráns közül egy fog nyerni, és áll majd szemben Barack Obamával. Ő az, aki minden botlása és félresikerült reformja ellenére még mindig jelentősebb politikus, mint az egész republikánus társaság együttvéve.
Ezzel együtt mégis úgy tűnik, hogy Obama csak egy ciklust fog tölteni a Fehér Házban. Az elnök olyan kutyaszorítóban van, hogy abból nagyon nehezen fog kikeveredni. Legfontosabb művét, az egészségügyi reformot állandó viták övezik, s nagyon úgy tűnik a bírósági állásfoglalásokból, hogy az ügy nem fog nyugvópontra kerülni a kampányidőszakig. A reform ideális kampánytéma, s újra meg újra elmondhatják a republikánus képviselők a múltból örökölt szlogent: A szocializmus nem jó Amerikának! Michele Bachmann is elmondta már párszor, azzal együtt, hogy aggódik Obama tervei miatt, mert tart tőle, hogy az elnök Amerika-ellenes. Rengeteg adok-kapok lesz még addig, amíg új elnököt választanak az Egyesült Államokban, a jelöltaspiránsok kígyót-békát kiáltoznak majd egymásra (miközben egy pártot erősítenek, de ez amolyan amerikai sajátosság), de cseppet sem lehet meglepődni majd azon, ha tényleg a Teadélután jelöltje nyeri meg a versenyt. Egyszerűen azért, mert jókor van jó helyen, nem texasi (mint Bush volt), a gyengébb nemet képviseli, újjászületett keresztény, nagyon harsány, s Obama egyre kevésbé képes azt a dinamizmust felmutatni, amely 2008-ban jellemezte.
Nagyon rosszul sikerült a hitelplafon megemelését is kezelni, az egész világ számolta a napokat, mikor csődöl be az Egyesült Államok. Persze nem történt semmi, és nem azért, mert az utolsó pillanatban megegyeztek a pártok, hanem mert Amerika viszonylag erősen össze van rakva, nem esik szét csak úgy. Mégis erről cikkezett mindenki, a republikánusok pedig rámutattak, bizony, Obama képtelen kezelni ezt a helyzetet, lám, olyan ez a terület is, mint az egészségügy. Pedig nem az elnök hibája mindez, akkor már sokkal inkább a texasi elődre érdemes mutogatni, az ő idején veszítette el Amerika addigi imázsát, s lett megalomán birodalommá a kedves és gazdag nagybácsi helyett. Mostanra ott tartunk, hogy a világ tényleg elképzelhetőnek tartja az amerikai összeomlást. A bizalom pedig nagyon értékes jószág, az AAA osztályzat elvesztése sokkal súlyosabb, mint egy pillanatnyi megingás. Még mindig bízik a piac, a politikai partnerek és a nemzetközi terrorcsoportok Amerikában, csak már nem annyira, mint eddig.
Ha pedig ennél is rosszabbra fordul a helyzet, a válság térdre kényszeríti a nagyhatalmat, Armageddon hegye előtt pedig készülődni kezdenek a csapatok, akkor Michele Bachmann megmenti a helyzetet. Hiába, vakok között félszemű a király.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.