A korszak jelentőségéről

Az irodalom társadalmi szerepének állandó módosulásáról, a paradigmaváltásokról, a túlmediatizált kulturális életről és az írótársadalom utóbbi évtizedek során kialakult nehéz helyzetéről tartottak előadásokat és folytattak vitát a kultúrpolitikusok, írók a Tokaji Írótábor első napján.

2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitaindító előadásában L. Simon László költő, író, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke kijelentette: a magyar írók a XXI. század elején utolsó mohikánként sirathatják el az irodalmi kultúra megkülönböztetett helyzetének elvesztését. Tudomásul vehetik a kultúra túlmediatizáltságának tényét, de nem nyugodhatnak bele az irodalom leértékelődésébe, még akkor sem, ha az írók egy része is tagadja, hogy van feladata az irodalomnak – ezt L. Simon Babits Mihály nyomán határozta meg. Eszerint a szó művészetének missziója nem más, mint a nemzeti karakter legmagasabb szintű felmutatása. Szerencsés nemzeteknél a nemzeti konzervativizmus és a felfedező modernség szinkronban valósulhat meg. Nálunk azonban az írók nagy része csak az egyik vagy csak a másik irányzat kizárólagos hívének vallja magát. Ezt a kétpólusúságot – folytatta L. Simon László – nem lehet egyik pillanatról a másikra magunk mögött hagyni. A magyar irodalom és a magyar nyelv elvitathatatlan nemzetmegtartó szerepének együtt kell járnia a megújulás folyamatos jelenlétével.
Végül is az irodalmároknak és az írószervezetek vezetőinek is újra kell gondolniuk a politikával szembeni elvárásokat, és fel kellene vetniük végre a saját egzisztenciális problémájukon túlmutató kérdéseiket is. Ezekről a létkérdésekről szólt Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki többek között a legnagyobb hazai írószervezet és az írók önfenntartási gondjairól számolt be.
Ács Margit, a Magyar Művészeti Akadémia írói szakosztályának elnöke a könyvkiadók és folyóiratok 1990 után elkezdődött ellehetetlenülési folyamatát és a nemzeti elkötelezettségű irodalom háttérbe szorulásának történetét elemezte. Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a jelen legbiztatóbb fejleményének tartja, hogy a parlament megszavazta az akadémia köztestületté válását.
Radics Péter, a Digitális Irodalmi Akadémia vezetőségi tagja úgy véli, hogy a mai magyar irodalom közel sincs olyan rossz és elhanyagolt állapotban, mint ahogy akár maguk az írók is hinnék. Szerinte komoly esély van arra, hogy az ezredforduló a magyar irodalomtörténet jelentős korszakaként él majd az utókor emlékezetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.