A matador győzelme

Egy évvel ezelőtt nagy port vert föl Spanyolországban a katalán autonóm parlament döntése a bikaviadalok teljes betiltásáról. A megdöbbent matadorok és a bikatenyésztők nem nyugodtak bele a döntésbe, és a viadalok híveivel összefogva visszavágtak. A spanyol kulturális tárca vezetője – nem kis meglepetésre – évekig tartó húzódozás után művészetnek ismerte el a bikaviadalt.

2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen az egyik viador, a vitatott stílusú és titokzatos José Tomás fogadhatta nagy elégtétellel a döntést. Köztudott ugyanis róla, hogy a viadalok fennmaradása érdekében a nagy elődökhöz hasonlóan akár az életét is feláldozná az arénában. A viador eltökéltsége senkit sem hagy hidegen. Egyesek rajonganak érte, míg a másik tábor gyűlöli. A bikaviadalok hívei és értői négy éve az őt megillető tisztelettel és lelkesedéssel üdvözölték a még csak 35 éves torreádor visszatérését. Az akkor már öt éve visszavonult Tomás ugyanis akkor tért vissza az arénába, amikor már nagyon megerősödött a bikaviadalok betiltását követelők mozgalma.
José Tomás a Madridhoz közeli Galapagarban született, és a bikaviadalokhoz ezer szállal kötődő Román Martín család sarja még azt is vállalta, hogy ingyen kockáztassa az életét. Például nagy sikerei egyik színhelyén, Barcelonában sikerült is visszacsalogatnia a technikai fejlődés új és új termékei miatt elpártolt nézőket. Még a viadalok ellenzői is elismerik, hogy sokan szeretnék a saját szemükkel látni ezt a törékeny alkatú, de lelkileg bivalyerős, megszállott matadort. José Tomás pedig tudatosan rájátszik e rejtélyes viselkedésre, magába zárkózik, nem nyilatkozik senkinek, és szakmai okokra hivatkozva azt sem engedi, hogy a tévék élőben közvetítsék viadalait. A képsorok ugyanis akármennyire nagy felbontásúak és tökéletesek, nem tudják érzékeltetni a viadal igazi légkörét. Ő pedig hű marad elveihez, művészi, esztétikai és etikai elkötelezettségéhez.
Már nem a pénz vonzza, hiszen minden elért, amit csak kívánhat magának egy viador. Visszavonulásakor sokan támadták, de amikor újra megjelent az arénákban, a világ legbefolyásosabb orgánumai is a mítosz visszatérését ünnepelték. Mint az ABC, amely egyik legutóbbi fellépésének – egy sérülés utáni újabb csodálatos visszatérésének – hatása alatt José Tomást egyik nagy elődjéhez hasonlította. Ahogy a kommentátor fogalmazott, José Tomás ma, a gazdasági válság kellős közepén ugyanúgy a vigaszt jelenti a spanyoloknak, amit a polgárháború öldöklései után Manolete. Akkor a testvérháború nyomasztó emlékei, a Franco-diktatúra és a nélkülözések elől a focin kívül a viadalok hagyománya jelentette a spanyolok számára a menedéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.