Bajtársak az Alroszának

Oroszország számára a 2008-as grúziai háború s az európai rakétavédelmi tervekkel összhangban növekvő amerikai aktivitás egyaránt megerősítette a Fekete-tenger katonapolitikai jelentőségét. A Szevasztopolban állomásozó flottát 2020-ig hat új tengeralattjáróval bővíti.

Zord Gábor László
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az új hajók egy részének folyamatban lévő építése kapcsán már egy ideje tudott volt, hogy azokat a fekete-tengeri flottának szánják, az orosz haditengerészet parancsnoka, Vlagyimir Viszockij a napokban erősítette meg, hogy hat Projekt 636 (NATO-zsargon szerint Kilo) osztályú, dízel-elektromos tengeralattjárót számukra gyártanak az elkövetkező években. A tervek szerint 2020-ig így – több, szintén építés alatt álló rakétás fregattal együtt – öszszesen 15 egységgel bővülhet a flotta, melynek jogi helyzete Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök 2010. áprilisi megállapodásával 2042-ig rendeződött. A fekete-tengeri flottának jelenleg mindössze egyetlen tengeralattjárója van, mely még 1990-ben, a szovjet időszak legvégén állt szolgálatba. Az egyedi vízsugárhajtóművel rendelkező, B-871 hadrendi számú egységet 2004-ben – helyi szokás szerint – egy nagyvállalatról, a világelső gyémántbányájáról ismert jakutföldi Alroszáról nevezték el. A RIA Novosti hírügynökség szerint a hajó jelenleg Kalinyingrádban van javításon, miután júniusban a spanyolországi Cartagena kikötőjének közelében részt vett a NATO-val közös Bold Monarch tengeralattjáró-mentési gyakorlaton.
Nyilatkozatában Viszockij tengernagy emlékeztetett, hogy a fekete-tengeri flotta műveleti zónája kiterjed a Földközi-tengerre, és hajóinak képesnek kell lenniük kalózellenes bevetésekre is az Ádeni-öbölben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.