Bíróságon Kolompárék

Miközben Kolompár Orbán és felesége a vádlottak padján ült, lányukat tanúként hallgatta ki tegnap a bíróság a volt cigány vezető gazdasági bűncselekményei miatt. A büntetőperben akár már ősszel elsőfokú ítélet születhet.

2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott tegnap a Kecskeméti Városi Bíróságon Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ, ma: Országos Roma Önkormányzat) volt elnökének a büntetőpere. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró ismertette, a nyári ítélkezési szünet ellenére azért üléseztek, mert a büntetőeljárási törvény júliusi módosítása alapján a kiemelt ügyekben nem telhet el két hónapnál hosszabb idő két tárgyalás között.
Tegnap tanúként hallgatták ki Kolompár Orbán elsőrendű vádlott lányát, aki 2005 és 2007 között szociális asszisztensként dolgozott az apja által vezetett kiskunmajsai cigány érdek-képviseleti szervezetnél. A tanú azt állította, nem tudott a szervezet pályázatairól, illetve az ugyancsak a vádlottak padján ülő anyja gazdasági társaságán keresztül beszerzett eszközökről sem.
A bíróság ezután a Kolompár lány elé tárta egy színes fénymásoló beszerzésének adásvételi szerződését, s üzembe helyezési jegyzőkönyvét. A tanú elismerte, ő írta alá az iratokat. Beszámolója szerint az érdek-képviseleti szervezet a Kolompár Orbánné tulajdonában álló ZOR Kft.-től rendelte meg a fénymásolót, s ő az édesanyja nevében, meghatalmazás nélkül írta alá a szállítólevelet. A tárgyalás végén a másodrendű vádlott, Kolompár László ügyvédje kérte védence szabadlábra helyezését, de azt a bíróság elutasította. Őt korábban azért tartóztatták le, mert szabályszerű idézésre nem jelent meg a tárgyaláson, akadályozva a büntetőeljárást.
Kolompárék perében a bizonyítási eljárás várhatóan szeptember végéig befejeződik, októberben iratismertetés várható, majd következnek a perbeszédek. Ismert, az OCÖ volt elnöke ellen 2009-ben emelt vádat az ügyészség – három különböző bűnügyet összevonva – sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt. Kolompár Orbán az első vádpont szerint az OCÖ elnökeként 5,07 millió forintot vett fel 2004-ben a szervezet pénztárából, majd azzal sajátjaként rendelkezett. A második vádpont szerint a Kolompár vezette kiskunmajsai cigány szervezet fiktív számlákkal igazolta az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól kapott 7,2 milliós támogatás egy részét. A harmadik vádpont szerint Kolompár és bűntársai 109,1 millió uniós és 36,4 millió hazai pályázati forrást szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot próbáltak meg hasonló módon megszerezni.
Az amúgy büntetett előéletű Kolompár Orbánnak nem ez az egyetlen folyamatban lévő büntetőügye: a Heves Megyei Bíróságon választás rendje elleni bűntett miatti büntetőpernek ő a másodrendű vádlottja. Múlt hét pénteken egyébként Kolompárt újabb négy évre elnökévé választotta az Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF).
Amint azt a Lánchíd Rádió a napokban hírül adta: Kolompár Orbánt havi százezer forintért romaintegrációs tanácsadóként alkalmazza Kiskunmajsa volt SZDSZ-es polgármestere, Faludi Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.