Busás díjazás munka nélkül?

Havi 600 ezer forintért vezényelte le 2007-ben az Országos Gyógyintézeti Központ megszüntetését és az intézmény vagyonának hasznosítását Havas Szófia szocialista politikus. Budai Gyula vizsgálata eddig nem talált munkavégzésre utaló dokumentumokat, ezért az elszámoltatási kormánybiztos várhatóan büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2007. április 26-án kötött megbízási szerződés alapján havi bruttó 600 ezer forintot kapott Havas Szófia MSZP-s egészségügyi szakpolitikus az akkor Horváth Ágnes (SZDSZ) vezette Egészségügyi Minisztériumtól azért, hogy az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) megszüntetését levezényelje. A miniszteri megbízottnak emellett az is feladata volt, hogy az OGYK, vagyis az egykori Szabolcs utcai kórház vagyonának további hasznosítására vagy például a „humánerőforrást érintő átalakításra”, tehát az elbocsátásokra javaslatokat tegyen. A megállapodás eredetileg 2007 végéig szólt, de augusztus 1-jei hatállyal közös megegyezéssel felbontották. Így Havas három hónapi munkáért közel bruttó kétmillió forintot kapott. A szerződés felbontása után, 2007 augusztusában Havas Szófia lett az OGYK főigazgatója. Az intézményt végül egy kormányhatározattal megszüntették.
A megbízási szerződés „apró” szépséghibája, hogy munkavégzésnek egyelőre semmilyen nyomát sem találta az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula lapunknak elmondta: eddig egyetlen olyan dokumentum sem került elő, amely alátámasztaná, hogy Havas Szófia elvégezte az előírt feladatokat. Kiemelte: büntetőfeljelentést tesz az OGYK-ügyében, amelynek része lesz az MSZP-s főigazgató tevékenysége is.
Havas Szófia a Magyar Nemzetnek azt mondta: az ő feladata az OGYK bezárása volt, ami meg is történt, tehát a munkáját elvégezte. Hozzátette: mivel miniszteri megbízottként ténykedett, ezért teljesítési igazolásokra nem volt szükség, de ha mégis, azokat nem rajta kellene számon kérni, hiszen a minisztériumban írják alá az ilyet.
Ezzel szemben egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint megbízási szerződések esetén nélkülözhetetlen a teljesítési igazolás, ennek hiányában nem lehet igazolni a munkavégzést. Ráadásul az intézmény megszüntetése sem Havas munkájának a „gyümölcse”, mivel arról a kormány döntött.
Érdekesség, hogy Havas Szófia, aki jelenleg is fővárosi szocialista képviselő és a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, 2008 júniusában perrel fenyegetőzve utasította vissza, amikor lapunk arról számolt be, hogy az egészségügyi tárca tanácsadóként tervezi alkalmazni őt. A lapunk által bemutatott szerződéstervezet szerint 2008 júliusától havi 850 ezer forintért adott volna tanácsokat a minisztériumnak. Azonban a tervezetet végül egyik fél sem írta alá. Havas Szófia az Indexnek akkor azt mondta: nincs más szerződés sem, és nem vállal tanácsadást a tárcánál. Arról viszont nem beszélt, hogy egy évvel korábban szerződésben állt a minisztériummal.
Havas Szófia a napokban az ATV-ben azt nyilatkozta, hogy a mostani kormány 90 milliárdot von el az egészségügytől, ezért „összeomlanak az intézmények”. Ugyanakkor miniszteri megbízottként, majd az OGYK főigazgatójaként 2007-ben éppen az ő feladata volt levezényelni az egykori Szabolcs utcai kórház megszüntetését és az Állami Egészségügyi Központba olvasztását. Mint ahogy az MSZP–SZDSZ-es időszak egészségügyi ámokfutásának az eredménye többek között a svábhegyi gyermekklinika, a „Lipót” és számos más kórház bezárása is. Havas Szófia 2006-ban, Molnár Lajos egészségügyi minisztersége idején aktív segítséget nyújtott a drasztikus ágyszámcsökkentésekhez is: a Szent Margit Kórház 438 ágyából Molnár eredetileg 278-at hagyott volna meg. Havas Szófia viszont felajánlotta a teljes sebészeti osztály, a szülészet és a csecsemőosztály leépítését is, így csak 188 ágy maradt. Az eredetileg 95 ágyas Budai Gyermekkórház 80 aktív ágyat tarthatott volna meg, Havas javaslata szerint viszont egyet sem.
Emlékezetes, idén januárban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) büntetőfeljelentést tett a fővárosi önkormányzatnál talált hiányosságok és szabálytalanságok miatt, és öt személyt tett értük felelőssé, köztük Havas Szófia egészségügyi tanácsnokot. Az ÁSZ-jelentés szerint 32 millió forintot fizettek ki jogszerűtlen teljesítés igazolások alapján olyan megbízási szerződésekért, amelyekre nem is lett volna szükség, mivel az adott feladatokat a Főpolgármesteri Hivatal köztisztviselői is el tudták volna végezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.