Csend honol Damaszkusz utcáin

Damaszkusz nagyon csendes. A híradásokból ismert felvonulásoknak itt nincs nyoma, a rendőrség sincs készenlétben. Szíria fővárosára nem terjedt át a forradalmi hangulat, persze ez nem jelenti azt, hogy a hamu alatt nem izzik a parázs. De azt sem, hogy a parázs valóban létezik.

2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramadán van, még nagyjából egy hétig böjtölnek a mozlimok világszerte. A damaszkuszi óváros hagyományos forgataga ilyenkor sokkal visszafogottabb, a boltok nagy része zárva tart, mert gazdájuk imádkozik vagy egyszerűen nem bírja az üzlet előtt ivás, evés és dohányzás nélkül eltölteni a napot. Damaszkusz persze továbbra is él, épp ugyanúgy, mint minden más napon, az utak zsúfoltak, az autók dudálnak, naplemente után pedig megjelennek a nagy bajuszú férfiak az utcasarkon vízipipázni.
A híradóban ugyanakkor felfordulásról hallunk, emberi jogi szervezetek egyre szörnyűbb áldozatokról adnak számot. Lehet, hogy a nyugati média valóban manipulálja az eseményeket, de az is, hogy mindaz igaz, amelyről a sajtó távol levő munkatársai beszámolnak. Szíriában nagyon kevés nyugati újságíró dolgozik, azokat ugyanis, akik a kormány szerint torz beszámolót írtak az eseményekről, az állam elküldte, engedélyüket pedig visszavonta. Az állításuk szerint a kormánytól teljesen független üzletemberek által vezetett-támogatott Független Szíriai Fiatalok nevű civil szervezet három napra összecsődítette a világsajtót, hogy megmutassák, milyen is az általuk ismert Szíria.
A hoszteszlányokon terepszínű póló, mellrészén Szíria kontúrjai nemzeti színekben pompázva, hátán pedig Háfez el-Aszad néhai és Basár el-Aszad jelenlegi elnök néz bizakodva a jövőbe. Nem mondják, hogy nincsenek problémák, de azt állítják, hogy a nyugati média torzít, mégpedig szándékosan, hogy a szíriai helyzet rosszabbnak tűnjön, mint a valóságban. A háttérben talán Izrael, Amerika, Szaúd-Arábia, Jordánia, Törökország és Irak áll, a szomszédok és szövetségeseik, amelyek meg akarják dönteni a szíriai hatalmat, Basár el-Aszadot el akarják űzni, s átjátszani saját barátaik kezébe az országot.
Damaszkusz egyik forgalmas sugárútján egy kisbuszból egy férfi egy szíriai lobogót tart ki az ablakon, úgy száguld az éjszakában. A mostani helyzetben azt gyaníthatjuk, hogy nem futballmérkőzésről hazatérő szurkolókat szállít a kocsi, hanem forradalmárokat vagy rendbontó terroristákat, nézőpont kérdése. A szíriai vendéglátók hangsúlyozzák, itt olyan csoportokról van szó, amelyek zavargást szítanak, és nem áll mögöttük a lakosság támogatása. Pontosan ezt mondja Basár el-Aszad is, a halottak nagy számáért is a tüntetőkre hárítja a felelősséget. IV. Ignatius, Antiokhia és a Kelet görög ortodox pátriárkája damaszkuszi irodájában hasonló gondolatokat oszt meg az összesereglett rengeteg újságíróval. „Mi keresztények vagyunk és ez a hazánk, nem Európából hoztuk a kereszténységet” – figyelmeztet az idős főpap, megjegyezve, Szíria népe – vallástól függetlenül – nem szokta erőszakkal megoldani a problémáit, ezt külföldről hozzák be. IV. Ignatius szerint a mozlimokkal az ortodoxok kiválóan megértik egymást, „még jobban is, mint egy másik keresztény felekezet tagjaival”.
A helyszínen ülő orosz újságírók szinte hazai pályán játszanak. Rengetegen vannak, IV. Ignatius irodájában pedig főhelyen látható a fotó, ahogy a főpap fogadja Dmitrij Medvegyev orosz elnököt.
Az újságírókat szállító busz egy felüljáró alatt halad el a városban, amelyen egy transzparens látható: „Köszönjük, Oroszország!” Emlékezetes, Moszkva nyíltan elutasította az Egyesült Államok fellépését a szíriai elnök ellen, az ENSZ BT-ben a pártját fogja, így Basár el-Aszad nemzetközi szempontból voltaképp Moszkvának köszönhetően érinthetetlen. Persze nagy kérdés, hogy Hama és Homsz lakói is hálásak-e Oroszországnak?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.