Dühöngő ifjúság

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hány lélegeztetőgépet lehetne vásárolni a pápalátogatás költségéből? – kérdezhetnék a spanyol „felháborodottak”, ha ismernék a magyar közelmúlt talán legpopulistább kifejezését. De nem ismerik, ezért azt mondják, a katolikus egyházfő látogatására szánt pénzt fordíthatnák az oktatásra vagy a hajléktalanok ellátására. Közben pedig mérgesen hajigálják a rendőröket.
Spanyolország ugyanolyan európai demokrácia, mint a többi, csak történelmi okokból kicsit több a templom, ahová a korszellemnek megfelelően egyre kevesebben mennek be imádkozni. A pápalátogatás ellen tiltakozók nyilván soha nem láttak még templomot belülről, számukra az egyháznak csak világi arca van. Ez az arc pedig a szemükben csúnya, sőt ördögi. Van a fiúknak egy álpápamobiljuk, amelyre ördögfejet raktak, azzal furikáznak körbe a városban, így próbálván bebizonyítani, hogy a katolikus egyház feje szörnyeteg, ahogy az egész szervezet is kiégetni való gennyes seb a Földanya testén. A nyilvánvaló politikai célokkal fellépő fiataloknak ugyanúgy célpont lett ezért az egyházfő látogatása, ahogy a kormány tagjainak ócsárlása. Nem érdemes mély egyházellenességet keresni legtöbbjük gondolkodásának hátterében, ez olyan, mint a homoszexualitás: manapság divatos. A dühöngő ifjúság pedig követi a divatokat. Az ötvenes években dzsesszt hallgattak a vagány fiatalok, később az ő gyermekeik virágokat tettek a hajukba, és Bob Dylannel riogatták szüleiket, még később Elton John volt a lázadás szinonimája. Ma nem a zene jelöli ki a lázadás irányát, hanem a régi rend minden jelképe, így az iskola, a parlament, a rendőr vagy az egyház. Húsz évvel ezelőtt még volt ennek valami értelme, a megcsontosodott, haldokló kommunizmusban szembeszállni a rendőrrel és Beatricét hallgatni forradalmi tett volt. Ma a pápát gyalázni a szemükben ugyanolyan forradalmi, de cseppet sem hősies kívülről nézve. Az általunk ismert jóléti kapitalista állam ugyanúgy haldoklik, mint vörös ellensége egykoron, csakhogy ott a szabadság teljes hiánya okozta a véget, itt pedig minden érték megkérdőjelezése. A pápa gúnyolása tünet, mégpedig egy súlyos betegség tünete.
Máshol a srácoknak nincs elég pénzük, ezért feldúlják a városokat, és laptopot lopnak, sportcipőt, sálat és karórát. Nem szereti őket senki, de ez cseppet sem zavarja őket, hiszen erősnek és lazának érzik magukat, lám, rohan előlük a rendőr. Hangosak, és sok köztük a kapucnis, gyorsan tudnak futni, mégis szánalmasan egyedül vannak. Ami most még nem érdekli őket, az később majd érdekelni fogja, a szeretet hiányát mindenki megérzi. A spanyol és az angol fiatalok két külön társaság, mégis nagyon hasonlítanak. Mindkettő kirekesztő, akik nem veszik észre, hogy épp azt bántják, aki kinyújtja feléjük a kezét. Az angol városok pillanatok alatt önkéntes takarítóbrigádokat szerveztek, önvédelmi osztagokká alakultak, elutasítva az erőszakot s egyúttal a fiatalok megbélyegzését is bőrszín vagy származás szerint. Spanyolországban egymillió fiatal zarándok vallja azt, hogy ő Krisztust követi; velük szemben nagyjából ötezren állnak harsogva és öklüket rázva. Az az egymillió tárt karokkal fogadná a mérgeseket, ők ezért jöttek Spanyolországba. Az egyház nem elitklub, ahová csak az tartozhat, aki átmegy egy csomó szűrőn, és rábólint a pápa. Az egyháznak nemcsak világi arca van, a lényeg nem a templomokban és a kelyhekben van, hanem a hitben, amelyet nem lehet eurókban kifejezni.
Igen, súlyos morális válságban van Európa, a kereszténység bölcsője. De az az egymillió hívő fiatal reményt ad, akármilyen zenét hallgat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.