Együtt ünnepel az ország

Idén rendhagyó módon már augusztus 19-én megkezdődnek az államalapításunk ünnepéhez kapcsolódó hivatalos események az állami kitüntetések átadásával. A hét végén minden eddiginél színesebb programokkal várják az ünneplőket. Budapesten szombaton, a hagyományokhoz hűen, zászlófelvonással kezdődnek a Szent István-napi megemlékezések, utána lesz ökumenikus kenyérszentelés, majd az ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet követően este kilenckor tűzijátékkal zárul a nap. A rendezvények mottója tavaly óta változatlan: Együtt az ország.

MN-összeállítás
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ma megkezdődnek az augusztus 20-i programok: a Magyar ízek sétányát délelőtt tíz órakor nyitják meg a budai Duna-parton a Kacsa utcától egészen a Várkert rakpartig. Itt mindkét napon minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók. A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete az ünnep napján a sétányon mutatja be a Magyarország tortájának nevezett különleges desszertet.
Ma délután négy órától a Parlament kupolatermében adja át az állami kitüntetéseket Schmitt Pál köztársasági elnök, az eseményt a Magyar Televízió élőben közvetíti. Este hat órától az Országház delegációs termében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kisebbségekért díjakat adja át. Az ünnep előestéje – péntek este nyolc órától éjfélig – nagyszabású szabadtéri koncertekkel és utcabállal zárul a Bem téren, a Clark Ádám téren és a Vigadó téren.
Légi parádé a Duna felett
Államalapító Szent István királyunk ünnepi programja augusztus 20-án, reggel 8 órakor ünnepi zászlófelvonással indul. Ezt megelőzően – a megszokottól eltérően – a honvéd koronaőrök ünnepélyes őrségváltással fogadják a Parlament kupolatermében Schmitt Pál államfőt, Orbán Viktor miniszterelnököt, Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét és Benkő Tibort, a Honvéd Vezérkar főnökét.
Tíz órakor kezdődik a tisztavatás a Hősök terén. A ceremóniát megelőzően az Andrássy úton mazsorettek, hagyományőrzők és katonazenekarok vonulnak fel. Az eseményen ünnepi beszédet mond Schmitt Pál s Hende Csaba honvédelmi miniszter. A rendezvény légi bemutatóval zárul, amelynek során egy An–26-os típusú szállító repülőgép, valamint egy katonaihelikopter- és egy Gripen-kötelék hajt végre látványos átrepülést a tér fölött. A hadi repülők a Magyar Honvédség szállítóhelikoptereivel együtt a Duna felett is átrepülnek 14 órakor, és ezzel kezdetét veszi a délután fél négyig tartó történelmi hajókarnevál és vízi-légi parádé a Petőfi híd és Margit híd közötti szakaszon.
Nemzeti ünnepünkön megnyitják a Parlament kapuit, az ország háza ezen a napon mindenki előtt nmyitva áll, előzetes regisztráció nem szükséges. A parlamenti nyílt nap 10 órától 18 óráig tart. Ez idő alatt a szervezők családi programokkal, táncbemutatóval, bábelőadással és koncertekkel várják az érdeklődőket a Vigadó téren és a Clark Ádám téren.
Szentmise és körmenet
Utóbbi helyszínen fél négytől ökumenikus kenyéráldással folytatódik az ünnep. Beszédet mond Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere. Innen – fél órával később – díszes aratómenet indul az öt órakor kezdődő ünnepi szentmiséhez a pesti oldalra, a Szent István-bazilikához. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti. Idén Pápai Lajos győri megyés püspök mondja a szentbeszédet, a közjogi méltóságok mellett jelen lesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius is.
Mint arról korábban beszámoltunk, az idén fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Katolikus Karitász is részt vesz az ünnepségen, hogy együtt adjanak hálát a segélyszervezet által végzett több évtizedes szolgálatért.
A hagyományos Szent Jobb-körmenet ismét a régi, hoszszabb útvonalon halad, így érinti a József Attila utcát és a Széchenyi teret, majd a Zrínyi utcán kanyarodik vissza a Szent István térre. A körmenetben a Szent Jobb előtt a Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulhatnak. A szentmise és körmenet szabadon látogatható. Az augusztus 20-i programok sorában 19 órakor a Határon-túra befutóit köszöntik a Kossuth Lajos téren.
Az Erdélyt és Magyarországot összekötő nagyszabású kerékpáros kirándulás tavaly indult útjára Korszakváltó határon-túra néven. Idén a Gyimesbükki „ezeréves határtól” indultak el augusztus 13-án a rendezvény résztvevői Budapestre.
Tűzijáték
vidéki városokban is
Az ünnep záróeleme természetesen idén is a tűzijáték lesz, amelyet – központilag először – két vidéki nagyvárosban, Debrecenben és Baján is megtartanak. A fővárosi ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete pedig a Duna-part Petőfi híd és Margit híd közé eső szakasza. Akárcsak tavaly, idén is a központi bázis felügyeli az augusztus 20-i rendezvények biztonságát. Az operatív törzset Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vezeti, aki rendkívüli helyzet esetén a rendezvény megszakításáról is dönthet. Ha vihar közeledik, a Duna-parton elhelyezett hangosítókon keresztül értesítik a tűzijáték nézőit. A helyszíneken mentőautókkal, a tűzijáték alatt pedig kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek a szervezők. A rendezvények miatt vasárnap reggel hat óráig Budapesten számos útlezárás lesz a belvárosi rakpartok, a hidak és a főútvonalak környékén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.