Emlékkönyv Utassy Józsefről

A napokban jelent meg egy verseket, megemlékezéseket, esszéket tartalmazó, dekoratív kötet „Dalba fog az ember” – Utassy József költő élete versekben-képekben címmel. A könyvet Utassy egyik legjobb barátja, pályatársa, Péntek Imre állította össze Utassy Józsefné Horváth Erzsébet segítségével.

2011. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élt a hatvanas évek első felében egy kilenctagú írótársaság, amelynek tagjai úgy újították meg a magyar költészetet, hogy visszatértek annak egyik legmarkánsabb, valóságfeltáró hagyományrétegéhez. A Kilencek tagjai – Győri László, Kiss Benedek, Konczek József, Kovács István, Mezey Katalin, Oláh János, Péntek Imre, Rózsa Endre, Utassy József – egyöntetűen mondtak nemet mind a hatvanas évek jelenidejére, mind az eszmei szocializmusra. Közös kötetükben, az Elérhetetlen földben mutatta meg kivételes alkotóerejét Utassy József is, aki tavaly augusztus 29-én, hatvankilenc esztendős korában hunyt el. Őt a többiek is a legeredetibb, legmarkánsabb tehetségnek tartották maguk között, aki annak dacára maradt magára démonaival, hogy felesége, Horváth Erzsébet és a barátai is végig mellette voltak földi kálvária útján. A költő sorsa példázza, hogy az embernek egyedül kell végigjárnia az alkotói kiteljesedéshez és a halálhoz vezető utat akkor is, ha szerettei nem hagyják cserben.
A kötetből megtudhatjuk, hogy Utassy nem csak a legtöbbször idézett Zúg március című vers miatt vált a hatvanas évek közepétől a rendszerváltozásig a hatalom zaklatásainak céltáblájává. Még súlyosabb botránykőnek bizonyult a Hitfogyatkozás, amelyben a költő az 1968-as, a szovjet és szövetséges csapatok lánckerekei által eltiport prágai forradalmat siratta, s a kádári Magyarországot is vádolta, amiért a Magyar Néphadsereg is részt vett a gyalázatban: „Győzelem? Harminc ezüsttel győztek! Éneklem hát: júdás idő ez.” Egy másik versében Cezarosescunak nevezte a szocialista Románia hírhedt, egyszerre vörös és barna fasiszta diktátorát. A kádári kabinet vette az üzenetet. Utassy Józsefet üldözték, mellőzték, köteteit kevés példányban jelentették meg, könyvtárakból is eltávolították
Az emlékkönyvből az is kiderül, hogy Utassy verseiben néven nevezte a létfilozófia angyali és démoni erőit. Kristálytiszta szavakban vallott életörömről, a Szent György-hegyi szüretről, Tokaj boráról és a halálról, mely könyörtelenül szorítja születés és elmúlás dátumai közé az embere kiszabott rövid földi időt. A költőt a rendszerváltozások-visszarendeződések miatti csalódásokon túl fiának korai halálával is megterhelte az élet. Miközben költészete kiteljesedett, ő maga fokozatosan megrokkant, mi több, többször is szembenézett az őrülettel. A megpróbáltatásokat Utassy hatalmas életereje hatvankilenc éves koráig bírta.
A kötetben az Utassy-költemények, a barátok siratóversei, megemlékezései bizonyítják, hogy a költő teljes életművet hagyott maga után. Verseivel, életével, elmúlásával is igazolta a feleségéhez írt, Erzsikém című költemény zárszavait: „Ha meghalunk, büszkén halunk meg. Halkan, /ahogy elhal a gordonkán a dallam / Elmúlásunk ünnep lesz. Halhatatlan”.
(„Dalba fog az ember…” Utassy József költő élete versekben, képekben. Összeállította Péntek Imre, Pannon Tükör Könyvek, Zalaegerszeg, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.