Fej vagy írás a szent hónapban

Az idén augusztus elsején tűnt fel az újhold keskeny sarlója az éjszakai égbolton, ekkor vette kezdetét a ramadán az arab világban. Az iszlám böjti hónapja lelki élmény mellett kezd divatossá válni, a különböző szervezetek a vallási követelmények mellett az egészséges életmódot is kiemelik, miközben a lakosság a tévé előtt ül.

2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iszlám böjti hónapban nappal a hívőknek tartózkodniuk kell az evéstől, az ivástól, a dohányzástól és a nemi érintkezéstől, éjszaka ezek megengedettek. A Naga nevű szaúdi program azt javasolja, hogy a hívők ne csak nappal ne füstöljenek, hanem ragadják meg az alkalmat, és végleg tegyék le a cigarettát. Szaúd-Arábiában a 15 évnél idősebb férfilakosság 45 százaléka dohányzik, ezzel a negyedik legnagyobb cigarettafogyasztó a világon. A számokat tekintve valószínűtlen, hogy a program áttörést jelentene Szaúd-Arábiában, ahol a szent hónap idején – a hőség és az ivás tilalma miatt – szinte megáll az élet. Az északkelet-szaúdi Katif városa új ötlettel állt elő: egy hónapig nem hajlandók elválasztani egymástól a házaspárokat.
Az iszlámban a válás nem olyan, mint a keresztény kultúrkörben, a házasság nem szentség, de persze ott is fájdalmas, ha a kapcsolat véget ér. Katifban ezért döntöttek úgy, hogy a ramadán alatt lehetőséget adnak a pároknak még egyszer átgondolni az életüket, mielőtt a hivatalos folyamat lezajlik.
Egyiptomban ugyancsak készülnek az egyhavi szünetre. Az arab világ egyik legfontosabb teleregény-készítőjeként az egyiptomiak számos alkotást kizárólag a hűvös szobákban pihegő hívőknek készítenek, ezek közül egyet már most támadások érnek. A Kajd al-Nesza című sorozat egy férfi két feleségéről szól, akik állandó harcban állnak egymással, s vicces helyzetekbe kerülnek ezáltal. A Facebook internetes kapcsolati oldalon indult tiltakozó akció szerint a két nő veszekedése túlmegy azon a határon, amely a ramadán idején elfogadható volna, néhol ruházatuk is illetlen, szavaik pedig megbotránkoztatók.
Az erre az időszakra készített sorozatok általában igencsak könnyedek, helyzetkomikumra építenek, és ódzkodnak attól, hogy megsértsék a hívők érzékenységét. Az 1992 óta minden szent hónapban műsorra tűzött Tas ma Tas (Fej vagy írás) című sorozat azonban politikai-vallási kérdésekkel is foglalkozik humoros úton, persze ki is vívja a szigorú vallástudósok ellenkezését. A tavalyi ramadán idején a sorozatban egy olyan nő életéről volt szó, akinek négy férje van (az iszlám szerint egy férfinak lehet négy felesége, és nem fordítva), egy másik részben pedig két szaúdi férfi utazik Libanonba rokonukhoz, hogy kiderüljön számukra, a rokon időközben kereszténnyé vált.
A tavalyi ramadán idején Egyiptomban mutattak be egy másik sorozatot, amelyben egy hosszú szakállú vallástudós kiabálva követelte meg egy fiatal nőtől, hogy az arca elé húzzon kendőt. Ebben az időben Egyiptomban még Hoszni Mubarak irányított, a szakállas vallástudós pedig a Mozlim Testvériség szellemiségét igyekezett bemutatni a nézőknek. Akkor a Testvériség azzal vádolta meg a kormányt, hogy propagandaként használja a televíziós sorozatokat. A felmérések azonban azt mutatták, hogy a lakosság nagy része egyetértett a harcias vallási vezetővel, a párt imázsa pedig inkább javult, mint romlott. Nem sokkal később kitört a forradalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.