Gyarmati előzetesben, Simon szabad

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság tegnap a vesztegetéssel gyanúsított Gyarmati Györgyöt, az NBH volt főosztályvezetőjét, viszont az ugyanezzel gyanúsított Simon Ibolya, az elhárítás egykori jogásza szabadon távozhatott, az ő letartóztatását nem indítványozta az ügyészség az államtitokká minősített ügyben.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Gyarmati Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt megbízott főosztályvezetőjét. Pápai Judit, a Fővárosi Bíróság kommunikációs osztályvezetője lapunknak annyit mondott: Gyarmati a döntés ellen fellebbezett, így az nem jogerős. Hogy mire hivatkozva helyezték előzetes letartóztatásba a férfit, azt az osztályvezető nem árulta el, mondván: „minősített ügyről” van szó.
A Magyar Nemzet számolt be róla elsőként, hogy Galambos Lajost, az NBH volt főigazgatóját, Gyarmati Györgyöt és Simon Ibolyát, az NBH egykori jogászát pénteken vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg a Budapesti Katonai Ügyészség az Egymásért-üggyel összefüggésben. Gyarmatit és Simont százhúsz órás bűnügyi őrizetbe helyezték, Galambos viszont a kémügy miatt amúgy is előzetes letartóztatásban van. A titkosszolgálati kötődés mellett mindhárman tisztséget vállaltak az Egymásért alapítvány kuratóriumában, és információink szerint a gyanúsítás is éppen ezzel függhet össze. Pápai Judit közölte: nincs tudomása arról, hogy S. Ibolyával szemben bármilyen személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést kezdeményezett volna a katonai ügyészség. Simon Ibolya ügyvédje, Francsics Imre a Kossuth rádiónak azt mondta: védencét hétfőn és kedden gyanúsítottként hallgatták ki, de tegnap szabadlábra helyezték. Az ügy részleteiről – annak minősített jellege miatt – részleteket nem árult el. A Budapesti Katonai Ügyészség az üggyel kapcsolatos dokumentumokat titkosította, és semmilyen tájékoztatást nem ad.
Információink szerint az ügy hátterében a féléves bujkálás után elfogott Földesi-Szabó László, az Egymásért alapítvány kuratóriumi elnökének vallomásai állhatnak, akit csempészésért és sikkasztásért első fokon hét év szabadságvesztésre ítéltek. Forrásaink szerint Földesi-Szabó érdemi vallomásokkal segítette az eljárást. Azt már az Egymásért-ügy tárgyalásai során elismerte, hogy a csempészésből származó pénzből közel egymilliárd forint az ő birtokában van, de azt nem fedte föl, hogy hol tartja. A nyomozók feltehetőleg ezt az összeget is szeretnék előkeríteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.