Izrael nem számít palesztin erőszakra

Izrael nem számít arra, hogy szeptemberben a palesztinok erőszakkal válaszolnak majd az ENSZ döntésére, írta a Háárec izraeli napilap titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva. A világszervezet valószínűleg a jövő hónapban tartandó közgyűlésén fog szavazni a palesztin állam függetlenségéről.

2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael több forgatókönyvvel készül a szeptemberi nagy eseményre. Bár várható, hogy az Egyesült Államok végül vétózni fog, a zsidó állam nem hajlandó reszkírozni ezen a téren, nem dől hátra, hanem előre tekint, és megpróbálja a lehetőségekhez képest a legbiztosabb csoportot gyűjteni maga köré. Benjamin Netanjahu eddig kétszer turnézta végig Európát, vélhetően többször már nem fogja, főleg mert napok óta szociális okokból hatalmas tüntetések vannak országában, s elsősorban saját háza táján akar söprögetni. Tárgyalásai során egyedül Silvio Berlusconi jelentette ki, hogy ő márpedig Izrael mellett áll, az olasz kormányfőn kívül azonban senki sem nyilvánította ki egyértelműen, hogy melyik oldal felé húz. Az amerikai vétó azonban nagyon valószínű, és ezt a palesztinok is tudják, ezért valószínűleg nem a Biztonsági Tanács elé terjesztik a függetlenség iránti kérelmüket, hanem a közgyűlést kérik fel szavazásra. Ez a szerv nem hozhat kötelező döntéseket, de erkölcsi értelemben mindenképp súlya van egy nem kötelező érvényű határozatnak is. Ezt pedig a palesztinok nyilván kihasználnák, mondjuk a hágai Nemzetközi Törvényszéken indított perek alapjaként, valamint minden nemzetközi tárgyaláson. Szó lehet még arról is, hogy a közgyűlési igazolás esetén a palesztinok újraértelmezik a múltban történt eseményeket és aláírt szerződéseket, s de facto országként folytatják a politizálást a valódi függetlenség felé.
Ez az izraeliek számára katasztrófával érne fel (persze azért még mindig sokkal jobb, mintha senki sem vétózna a Biztonsági Tanácsban), ezért is merült fel bennük, hogy felmondják az 1993-as oslói megállapodást. Ez a szerződés hozta létre a Palesztin Autonómiát. Az izraeli fél érvelése szerint már a palesztinok egyoldalú törekvése az államiság felé is a megállapodás felrúgását jelenti, így Izraelnek is joga van semmisnek tekinteni az összes határozatot, amelyet 1993 óta hoztak. A történelmi szerződés megszüntetése azonban nem feltétlenül következik be, inkább lehetőségként vizsgálják az izraeliek, ahogy azt is, hogy az ENSZ-szavazás után annektálják a ciszjordániai zsidó telepeket.
A kását persze nem eszik olyan forrón, ahogy főzik, a palesztinok is tudják ezt, így a sorsdöntő szavazásra nem úgy mennek oda, hogy győzelmet aratnak vagy meghalnak. Ezt jelzi az is, hogy tegnap összegyűltek az arab országok vezetői a katari Dohában, egyeztetve a várható álláspontot. Hanan Asravi főtárgyaló korábban Washingtonban próbálta rávenni az amerikaiakat, hogy ne éljenek vétójogukkal, hiszen Barack Obama amerikai elnök is a kétállami megoldás pártján áll. Igaz, az Egyesült Államok az Izraellel való közvetlen tárgyalásokat szorgalmazza, ez azonban a palesztinok szerint csupán szócséplés, minden eredmény nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.