Japán diákok az államfőnél

Schmitt Pál szerint a japán fiataloknak nagy szerepük lesz abban, hogy a szigetországot ért katasztrófa után Fukusima az újjászületés szimbóluma legyen. A köztársasági elnök erről a Sándor-palotában beszélt, ahol a nukleáris baleset környékéről érkezett japán diákokkal találkozott.

Győr Ágnes
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor a tragédia történt, Fukusima a szenvedés szimbólumává vált, de lesz idő, hogy a városra mint az újjászületés jelképére emlékezünk majd. Nagy szerepe van a fiataloknak abban, hogy ezt a célt elérjük – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Fukusimából és környékéről érkezett japán diákoknak. A 14–17 éves fiatalok Hódmezővásárhely önkormányzata jóvoltából, a Kizuna program keretében tartózkodnak Magyarországon július 25. és augusztus 6. között. A program célja, hogy a fiataloknak segítsen feldolgozni a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét. A japán gyerekek a Sándor-palotában tett látogatásuk során meséltek eddigi magyarországi élményeikről is a köztársasági elnöknek. Az eseményen részt vett Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere és Ito Tecuo, Japán magyarországi nagykövete is. A gyerekek találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel is.
Közben a japán parlament megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely állami alapot hoz létre a fukusimai katasztrófa érintettjeinek kártalanítására – közölte a Kyodo hírügynökség. A jogszabályt azért dolgozták ki, hogy felgyorsítsa a kártérítések folyósítását, illetve hogy könnyítsen a Fukusima–1 (Daiicsi) erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) terhein. A vállalat a lakosságot ért károk enyhítésére már több milliárd jent fizetett ki, és a baleset miatt rekordveszteséget könyvelt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.