Krúdy Gyula örökében Óbudán

Krúdy Gyula óbudai lakhelyére költözik ősztől a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum. Kiss Imre, az intézmény igazgatója úgy gondolja: Krúdy jó „genius loci” lehet, és idővel akár a kerület kulturális-gasztronómiai központjává is válhat a ház. Októberben új, izgalmas időszaki kiállításokat nyitnak meg a többször átépített késő középkori falak között, és újra helyet kaphatnak a most csak virtuálisan létező állandó kereskedelmi és vendéglátó-ipari tárlatok is.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen lehetnek, akik nem ismerik Óbudán ezt a középkorból megmaradt terecskét, a Dugovics Titusz teret, amelynek egyik háza évekig Krúdy Gyula otthona volt. A szomszédban természetesen borozó is működött, ezért külön ajtót vágatott magának a kapualjukban a nagy író, hogy ki tudjon oda surranni a család tudta és zavarása nélkül. A szomszédos épületben feltehetőleg egy szatócsbolt is kínálta a portékáit.
Az irodalomtörténeti kötődés már önmagában arra érdemesíti a házat, hogy valamilyen múzeum működjön a falai között: ha más nem, Krúdy-emlékszoba. Hosszú idő elteltével most ez is megvalósulhat, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum két szobát is szentel majd az író emlékének. Szerencséjükre Krúdy, a vendéglők szerelmese témába vág a múzeum szempontjából is, így – ahogy Kiss Imre elmeséli – a csekély, mindössze harmincmillió forintos induló támogatás dacára is boldogan foglalták el a házat, amelyben egyébként nem nehéz felismerni a korlátlan lehetőségeket.
A földszagú, hűvös szobákban, a körtefás kertben és a barokk, valószínűleg a XVIII–XIX. század fordulóján épült, római kori alapokon nyugvó pincében úgy érzi az ember, hogy az idő megállt: különös módon a késő-középkorban és Krúdy idejében egyszerre. A kertben potyog az érett körte, vidéki béke honol, és egyáltalán nem érezni a szomszédos tízemeletes panelházak jelenlétét. Pedig azok is részei a koncepciónak, árulja el Kiss Imre.
– Nemcsak a római kort, a középkort és Krúdy korát, hanem ezt a szomszédságot is fel kell vállalni. A múzeumi interpretációt mi úgy képzeljük el, hogy annak során egészen a máig kell eljutni, és úgy provokálni a ma emberét, hogy a jövőt tekintve is jó irányba menjenek a dolgok – mondja az igazgató, akinek nagy terve az is, hogy a műemlék épületeken kívül egyszer majd megvásároljon a szomszédos panel-tömbben egy-két lakást, és ott retromúzeumot – illetve, ahogy ő fogalmaz, szocdeko-múzeumot – rendezzen be. A fogalom Kiss Imre saját találmánya: ő a depresszív és szomorú szocreál utáni hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek művészettörténeti időszakát nevezi így, amelyben szerinte egyértelműen kimutathatók az art deco hagyományai. Az egyik első, időszaki kiállítás is ezzel foglalkozik majd a Krúdy-házban: a designhétre elkészül a Metalika című tárlat, amely a szocdeko fémtárgyaiból válogat, a figyelemfelkeltés szándékával.
Az őszi nyitásra ezenkívül is készülnek érdekességek: nem- csak az író lakhelyeit és kedvenc vendéglátóhelyeit bemutató Krúdy-emlékszobák nyílnak meg, hanem előrukkolnak zománcozott reklámtábla-gyűjteményükkel, októberben pedig kiállítással emlékeznek majd a száz éve született Zórád Ernő grafikusra. Még ősszel lesz tárlatuk a zenemű-kereskedelemről és a XIX. századi zenei életről a vendéglátásban, és megnyitják a kutatók számára biztosítási szakkönyvtárukat, amit később kiállítás is követ majd hasonló témában. A kulturális örökség napján pedig először mutatják meg a nagyközönségnek a ház alatt található barokk pincét, ahová később egy borozót szeretnének betelepíteni. A kereskedelmi jelleget és a gasztronómiát pedig cukrászda és csemegebolt képviselné.
Ezek után talán mondani sem kell, hogy távlati tervekkel is tele van a Krúdy-ház padlása. Az elképzelések szerint az állandó kereskedelmi kiállítás májusban nyílik meg, és később a melléképületekben kaphat helyet a pénzügyi kereskedelemmel, például szerencsejátékkal kapcsolatos anyag, de Budapest első interaktív játékmúzeuma is itt nyílhat meg. – Így igazi családi múzeum lehetnénk – fűzi hozzá Kiss Imre, aki nincs megijedve attól, hogy a költözéssel elidegenítik a közönségüket. – Hála istennek Óbuda olyan kerület, amely a kultúrát kitörési pontnak tekinti. Bízom benne, hogy a régi közönség egy része át fog jönni ide, mert kölcsönösen megszerettük egymást, és reméljük, hogy a kerületben is érdeklődnek majd irántunk. Az itt található múzeumok szintén nyitottak az együttműködésre. Ha együtt, tudatosan építjük az óbudai kulturális jelleget, lehet belőle valami igazi durranás – véli az igazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.