Kutatási pénzek után nyomoz Budai

Mintegy 300 millió forintnyi uniós forrásnak veszett nyoma, miután hamvába holt az őssejtkutató központ létrehozása. Bár a beruházás vezetője azt állította, hogy a projekt lezárult, az elszámoltatási kormánybiztos ennek az ellenkezőjét állapította meg.

2011. 08. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata szerint jelenleg semmilyen adat nincs arra, mire használtak fel 301 millió forintnyi uniós pályázati forrást, amelyet a Havas Szófia volt MSZP-s fővárosi képviselő által vezetett Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) nyert el egy biotechnológiai kutatóközpont létrehozására 2004-ben. Ugyanis a terv meghiúsult, és az őssejtkutatással foglalkozó intézet nem jött létre. A kifizetett százmilliók sorsáról, a beszerzett eszközökről és azok értékéről egyelőre semmit sem lehet tudni.
A kormánybiztos vizsgálata megállapította: az OGYK összesen 400 millió forintot nyert el a Gazdaság és versenyképesség operatív programból (GVOP), amelyből 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban három részletben összesen 301 milliót fizettek ki nekik. Erről azonban beszámoló vagy záró jegyzőkönyv máig nem készült, tehát a pályázati szerződés lezáratlan. Ennek ellenére a beruházás megvalósításáért felelős vezető, Sarkadi Balázs 2009-ben hamisan arról tájékoztatta Székely Tamás akkori egészségügyi minisztert, hogy a projektet lezárták.
Budai Gyula jelentése szerint az egészségügyi tárca jogutódja, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelenleg is vizsgálja a pályázat körülményeit, „felmutatható végtermékeit” és az esetlegesen a tárcát érintő hátrányokat. Az intézetet a XI. kerületi Diószegi utcában állították volna fel. Az OGYK-t 2007-ben a második Gyurcsány-kormány egy határozattal megszüntette, és az addig hozzá tartozó őssejtbank működtetését az egészségügyi miniszter az Országos Vérellátó Szolgálatra (OVSZ) bízta. A vérellátó szolgálat jelezte: jogutódként kész aláírni a támogatási szerződést. Jelenleg is folyik ennek a szerződésnek az előkészítése.
A kormánybiztos vizsgálata rámutatott: miközben Sarkadi Balázsnak az OGYK-n, majd az OVSZ-en belül nem volt vezető beosztása és aláírási jogosultsága, aközben saját munkaszerződéseit módosította és saját magát nevezte ki telephely-igazgatónak a biotechnológiai központnál. Az eset szépséghibája, hogy ez a központ jogilag nem is létezett, mivel nincs alapító okirata, valamint szervezeti és működési szabályzata. Egy nem létező szervezetnek telephely- igazgatói státusa sem lehet. Ezután a nem létező kutatóközpont nem létező telephely-igazgatójaként Sarkadi ügyvezető igazgatónak nevezte ki Schwab Richárdot, holott kinevezési joga és ilyen pozíció sem volt – mutatott rá a jelentés. A kormánybiztos vizsgálata szerint Sarkadi Balázs a titulusait sűrűn változtatva (telephely-igazgató, szakmai igazgató) levelezgetett a társult vállalkozásokkal és a felügyeleti szervekkel (például a szakminisztériummal), és ennek során megtévesztette őket a projekt állásáról.
A történet mellékszálaként a beruházás egyik pórul járt szereplője, a Zelion Őssejt Kft. egymilliárdos kártérítési pert indított a magyar állam ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.