Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Economist
Kelet-európai politikusok „kényelmetlen csapatáról” ír legújabb számában a kelet-európai országokról kialakult képet elemezve a globális gazdasági hetilap, s közéjük sorolja a magyar miniszterelnököt is. Orbán Viktor kormánya heves külföldi bírálatokat váltott ki azóta, hogy 2010 májusában hatalomra került. A lap a magyar kormányfő mellett megemlíti a hatalmon maradni akaró Mihail Szaakasvili grúz elnököt, Václav Klaus cseh államfőt, aki 2009-ben vidáman a lisszaboni szerződés kisiklatásával fenyegetőzött, s a lengyel Kaczynski testvéreket, akik látványos küzdelmeket vívtak odahaza és külföldön is. A fölényeskedő kívülállók – kommentátorok és politikacsinálók egyaránt – hajlamosak rá, hogy az említetteket mind egy kalap alá vegyék – mutat rá a lap, leszögezve, hogy ezt a megközelítést nem jól fogadják a térségben, s nem utolsósorban azért, mert nagyon szelektívnek tűnik. Hol voltak a kívülállók, amikor Magyarországot gerinctelen és kapzsi exkommunisták vezették – kérdezik Orbán támogatói. A baloldaliak tönkrement és kormányozhatatlan országot hagytak hátra, mondják, azt jelezve ezzel, hogy az általuk alkalmazott gyógymódnak erőteljesnek kell lennie. A magyar választók erőteljesen támogatják Orbán nyers stílusát – írja a lap, amely végül megállapítja: jórészt hamisnak bizonyultak azok a gúnyos megjegyzések, amelyek szerint a magyar belpolitika kárt okoz Magyarország EU-elnökségének.

BBC
A brit közszolgálati médium beszámol arról, hogy Dél-Afrika fokozatosan bevezeti a kötelező egészségbiztosítási rendszert. A kormány indoka, hogy rendkívül nagy az állami és privát egészségügy közötti különbség, ráadásul az utóbbi költségei miatt a lakosság nyolcvan százaléka számára nem hozzáférhető. A kritikusok legfőbb érve: miért kellene fizetni egy olyan rendszerért, amelyet valaki nem vesz igénybe?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.