Rögös út az ENSZ BT felé

Nagy tétje van a most szeptemberi ENSZ-közgyűlésnek. Nem-csak az derül ki, hogy lesz-e független palesztin állam, de az is, Magyarország tagja lehet-e az ENSZ legfőbb döntéshozó szervének, a Biztonsági Tanácsnak. A hangsúly az óvatosságon van, mivel mindenki emlékezhet Kanada példájára.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest a közös EU-álláspont kidolgozása mellett áll, ez remélhetőleg szeptember elején ki fog alakulni, derült ki kedden, amikor Németh Zsolt fogadta Daniel Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettest. A magyar külügyi államtitkár egyúttal hozzátette, hazánk szem előtt tartja azt a jogelvet, amely szerint a konfliktusok megoldását nem az egyoldalú lépések szolgálják. Ajalon ezt a mondatot nagy örömmel üdvözölte, minthogy a palesztinok önálló államának elismertetése egyértelműen egyoldalú lépés.
Magyarország számára nagy tétje van a közgyűlési szavazásoknak, ugyanis most szeptemberben öt új tag kerül a tizenöt fős Biztonsági Tanácsba. Az egy helyre a mi térségünkből hárman pályáznak, hazánk mellett Szlovénia és Azerbajdzsán, a sikert a tagok kétharmadának szavazata jelenti. Minthogy egyik pályázó sem számít a világ diplomáciai közepének, a feladat a szavazatok begyűjtése, a világszervezet nagy érdekcsoportjainál való lobbizás. Az ENSZ-ben az országok nagy egységekbe tömörülnek, így próbálják érdekeiket érvényesíteni, így a 22 tagú Arab Liga vagy a Latin-Amerika jó részét, Afrikát és Délkelet-Ázsiát magába foglaló El Nem Kötelezettek Mozgalma fontos szereplő.
Kanada tavaly úgy okoskodott, hogy Németországot és Portugáliát le tudja győzni a szavazáson, ám csúfosan alulmaradt, s Lisszabon örülhetett. Ottawa az EU szavazási politikáját bírálta utólag, minthogy a 27 tagú szervezet az ENSZ-ben általában egy tömbként szavaz tagjaira, pedig nem csak az unió okozta a bukást. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) a 193 tagú ENSZ-közgyűlésben 56 szavazatot tudhat magáénak, a világszervezet genfi szakosított szervezeténél, az Emberi Jogi Tanácsnál pedig 18-at. Annak a csoportnak 2006 és 2009 között Kanada volt az elnöke, állandó harcot vívva a tagsággal. Az iszlám államok ugyanis nagyon komolyan veszik az arab–izraeli viszállyal kapcsolatos ügyeket, és nagyszámú szavazatukkal meg tudják határozni a szervezet témáit. 2009 januárjában így fogadta el a csoport azt a határozatot, amely elítélte Izraelt az emberi jogok megszállt palesztin területeken végrehajtott sorozatos megsértése miatt 33-1 aránnyal. Az egyetlen ellenszavazatot Kanada adta le. Amikor a BT-szavazásra került sor, az OIC egy tömbként szavazott Kanada ellen. A 2009-es Goldstone-jelentést – ami szerint Izrael és a palesztinok is emberiesség elleni bűnöket követtek el a gázai háborúban – 117 ország támogatta, 18 ellenezte, 44-en tartózkodtak. Magyarország akkor az ellenzők között volt, Szlovénia viszont az igen gombot nyomta meg.
Általános vélekedés szerint Magyarország legfőbb vetélytársa Szlovénia lesz a BT-ért való versenyfutásban. Délnyugati szomszédunk nem döntött még a palesztin államiságról szóló szavazásról. Júliusban Borut Pahor szlovén miniszterelnök ellátogatott Izraelbe és Palesztinába, s utólag azt mondta, nem szeretné, ha egyoldalúan döntenének ebben a kérdésben a palesztinok. Samuel Zbogar külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ideje megtenni az első lépéseket a palesztin államiság felé vezető úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.