Szász András hallgatott a rendőrségen

Nem tett vallomást Szász András MSZP közeli üzletember, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai szerdán gyanúsítottként hallgattak ki a Magyar Villamos Művek (MVM) offshore-ügyletei miatt indult büntetőügyben – tudta meg lapunk.

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint Szász András – aki az MVM-ben Kocsis István vezérigazgatósága idején főtanácsadóként dolgozott – panaszt tett a bűnsegédként, különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezeléssel való meggyanúsítása ellen. Egyébként a kihallgatás után sem Szász, sem az ügyvédje nem volt hajlandó nyilatkozni az MTI Hírcentrumnak. Sőt, az ügyvéd rendhagyó módon még a nevét sem árulta el.
Kedden Kocsis Istvánt hallgatták ki gyanúsítottként, mert a nyomozás eddigi adatai szerint az MVM vezetőjeként 2007–2008-ban olyan megállapodásokat kötött különböző cégekkel, amelyek milliárdos veszteséget okoztak az állami társaságnak, s amelyekhez az MVM igazgatósága nem járult hozzá.
Szász és Kocsis mellett az ügyben büntetőeljárás indult még Molnár László volt vezérigazgató-helyettes és Varga-Sabján László, a cég egyik horvátországi leányvállalatának, a Niker d.o.o.-nak az igazgatója ellen is.
Az ügyletek jelentős részének haszonélvezője Szász András, illetve az ő érdekeltségébe tartozó társaságok voltak. A gyanú szerint Szászhoz köthető például az Aqui-fex Ltd., amellyel 2007 januárjában az MVM nevében Kocsis befektetési és vagyonkezelői keretszerződést írt alá. Ennek révén Szász érdekeltsége egy 6,5 millió euró értékű portfólióhoz jutott hozzá mindöszsze 1,3 millió euróért. A rendőrség szerint ezzel Kocsis bűncselekményt követett el, mert az MVM vagyonát megfelelő biztosíték kikötése nélkül adta át kezelésre. De több mint egymilliárdos kár érhette a villamos műveket például a Niker d.o.o.-val kötött, ugyancsak biztosíték nélküli kölcsönszerződéssel is.
Szász András neve a Nádor ’95 Rt. ténykedése miatt vált közismertté. A Horn-kormány időszakában ez a cég kapott megbízást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak szánt lehallgatóberendezések beszerzésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.