Ultrakonzervatív siker Iowában

Az ultrakonzervatív Michele Bachmann nyerte helyi idő szerint szombaton Iowa államban az amerikai elnökválasztásra készülő Republikánus Párt próbaszavazását. Ez a lélektani előny még nem jelent voltaképp semmit, de úgy tűnik, a radikálisok egyre erősebbek a republikánusok körében.

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vett részt a majdani elnökjelöltek közötti, csekély téttel bíró megméretésen az elnökjelölti tisztségért eddig hivatalosan versenybe szálló kilenc republikánusból a két jelenlegi legnépszerűbb politikus, Mitt Romney volt massachusettsi és Rick Perry jelenlegi texasi kormányzó. Ez utóbbi épp az iowai szavazás napján jelentette be, hogy ő is ringbe száll az elnökjelöltségért. A republikánusok azt a jelöltet keresik, aki Barack Obama elnök kihívója lesz a 2012. novemberi elnökválasztáson. A republikánus elnökjelöltet előválasztások sorozatán választják majd ki, az első ilyen előválasztás jövő februárban lesz.
A felmérések és az első néhány tapogatózó kijelentés alapján úgy tűnik, hogy Perry fajsúlyos szereplője lesz a republikánusok útkeresésének, hiszen határozottan elutasítja a homoszexuálisoknak adandó további jogokat, elveti az abortuszt, ráadásul ő is újjászületett keresztény, ahogy a párt támogatói közül is nagyon sokan. Mitt Romney viszont mormon, és bár komoly tapasztalatokkal bír, a szektához való kötődése sok szavazót elriaszthat.
Michele Bachman is újjászületett keresztény, ráadásul iowai származású, így számára ez a mostani siker – a 17 ezer szavazó 28 százaléka támogatta őt – kissé csalóka lehet. A helyszín mégis nagyon fontos, Bachmann ugyanis minnesotai képviselő, hasonlóan a most vereséget szenvedett Tim Pawlentyhez, akit Ron Paul texasi képviselő is megelőzött, és utóbb be is jelentette, hogy visszalép. Paul és Perry számára Texas még akadály is lehet, hiszen mindenki emlékszik rá, hogy George W. Bush is texasi, és minden idők legnépszerűtlenebb elnökeként kellett átadnia a stafétabotot Barack Obamának. Persze kérdés, hogy Bachmann is képes lesz-e elég pénzt összegyűjteni az elnökjelöltséghez, maga mellé állítani a befektetőket, hogy elhiggyék, a minnesotai képviselő lehet az első nő az elnöki székben.
A republikánusok számára úgy tűnik, hogy Perry és Bachmann párharca elé nézünk, hiszen Barack Obama szóvivője is a texasi képviselő programját bírálta tegnap, ezzel mintegy jelezve, kire érdemes figyelni. Obama szintén kampányba kezdett, Minnesotába, Iowába és Illinois-ba fog utazni, hogy újraválasztásáért küzdjön. Ez utóbbi hely Obama számára hazai terep, hiszen Chicagóból költözött Washingtonba, mégis ez egyike azon államoknak, amely a leginkább elégedetlen az Obama-kormányzat munkájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.