Vizsgálják a teljes BA-privatizációt

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot indított a Budapest Airport értékesítése kapcsán, amelynek egyik célja kideríteni, érte-e kár a magyar államot. A társaságot annak ellenére játszották át külföldi befektetőknek a Gyurcsány-kormány idején, hogy az évente tízmilliárdos hasznot termelt hazánknak.

2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előreláthatólag decemberben zárja le a Budapest Airport (BA) privatizációjának júniusban megkezdett vizsgálatát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). A hivatal lapunkat arról tájékoztatta, hogy a vizsgálat nemcsak a repülőtér eladásával összefüggő szerződésekre, az azokban vállalt kötelezettségek teljesítésére terjed ki, hanem a privatizáció teljes folyamatára és körülményeire is. Elsősorban arra keresik a választ, érte-e kár az államot, és ha igen, mekkora.
A BA-t 2005-ben, az első Gyurcsány-kormány idején botrányos körülmények között játszotta át külföldi magánbefektetőknek a balliberális hatalom. A BA egy jól működő, dinamikusan fejlődő állami cég volt, amely például 2004-ben 30 milliárdos forgalom mellett 10 milliárd forint hasznot termelt az államnak.
A cég részvényeinek 75 százalék mínusz egy szavazatát, illetve a 75 évre szóló üzemeltetési jogot 465 milliárd forintért adták el a brit BAA International Ltd.-nek. Jellemző, hogy a befolyt vételárat Gyurcsányék nem fejlesztésekre, hanem a 2006-os országgyűlési választások előtti osztogatásokra szórták el.
A brit cégtől 2007-ben a német Hochtief építőipari konszern vezette konzorcium vette meg a BA-t és vele az üzemeltetési jogot. Idén júniusban a Hochtief százszázalékos tulajdonosa lett a reptéri cégnek, ugyanis a magyar állam – miután nem sikerült nagyobb tulajdonrészt szereznie a társaságban – élt opciós eladási jogával.
Ismert, a jobbikos Bertha Szilvia a napokban hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a BA tevékenysége miatt. Szerinte ugyanis a magyar állam körülbelül hétmilliárd forinttól esett el amiatt, hogy eddig nem hívta le azokat a kötbéreket, amelyeket a munkavállalói jogok sorozatos megsértése miatt jogában állt volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.