Zászlóháború

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tripoli nagyjából magára maradt. Az eddig igazi áttörést végrehajtani képtelen líbiai ellenzéki erők végül bezárták a kelepcét, keletről, nyugatról és délről is megközelítették a fővárost. Az amerikaiak két új Predator típusú, pilóta nélküli repülőgépet állítottak csatasorba, hogy így segítsék a támadásokat. Mikor az ellenzéki csapatok bevesznek egy várost, valamely jellegzetes, magas épületre azonnal kitűzik a régi zászlót, így mutatva, ki uralkodik azon a területen. Most a kulcsfontosságú Zavija legnagyobb részén a vörös-fekete-zöld zászló látható, de az olajfinomítón szerdáig még mindig a tiszta zöld lobogó volt, ami azt mutatja, Moammer el-Kadhafi még kezében tartja a kulcsfontosságú létesítményt, bár gondjai sokasodnak. Zavija mindössze ötven kilométerre van Tripolitól, innen lehet ellenőrizni a Tunézia felé vezető országutat, és a hadseregnek szánt üzemanyag is az ottani finomítóból érkezik. Legalábbis addig, amíg a csővezeték működik; szerdán a lázadók szerint súlyosan megrongálódott. Tegnap állítólag a lázadók az utolsó zöld zászlót is letépték, így az elszigeteltség szinte teljessé vált. A hírek szerint Kadhafi egyedül kelet felé menekülhet, Szirtig, szülővárosáig viszonylag nyitva az út.
Egyes elméletek szerint vannak bizonyos tapogatózó tárgyalások Kadhafi és az ellenzék között. Ezt utóbbiak tagadják, a diktátorral pedig mostanában nem beszélt egyetlen újságíró sem, de nem lenne meglepő, ha valóban beszélnének a megadásról. Elemzők szerint Kadhafi csak akkor lenne hajlandó valóban távozni, ha teljesen biztossá válna a veresége. Jól jelzi a lelkiállapotát, hogy kabinetfőnöke elismerte, az ezredes beteg, és a Dél-afrikai Köztársaságban akarja kezeltetni magát. Állítólag már fel is vették a kapcsolatot Jacob Zuma államfővel. A bukás előtt álló diktátorok sokszor menekülnek el gyógykezelésre bizonyos országokba, ahol összeomló országuk új vezetői már nem érhetik utol, Pretoria így ideális lenne a pánafrikai mozgalom atyjaként ismert Kadhafinak menedékként. Az Átmeneti Nemzeti Tanács, Líbia lázadóinak ernyőszervezete azonban valószínűleg nem akarja hagyni megszökni a mindenért okolható diktátort, az elszámoltatásra saját legitimitása erősítése érdekében is szüksége van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.