Áldozati szerepben Gyurcsány

Szakmai és politikai disznóságnak, boszorkányüldözésnek nevezte a sukorói kaszinóberuházás miatt ellene indítandó eljárást Gyurcsány Ferenc, miután megtekintette az ügyészség által a mentelmi bizottságnak küldött iratokat. A volt kormányfő szerint a dokumentumok nem támasztják alá az ügyészség gyanúját.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap betekinthetett Gyurcsány Ferenc azokba az iratokba, amelyeket a legfőbb ügyész küldött meg az Országgyűlés mentelmi bizottságának, bizonyítandó, hogy a volt kormányfő hivatali visszaélést követett el a sukorói kaszinóberuházás előkészületekor. Gyurcsány mintegy három órán keresztül tanulmányozta az ügyészségi dokumentumokat, majd kijelentette: azok nem támasztják alá, hogy hivatali visszaélést követett volna el, éppen ellenkezőleg. Az MSZP-s politikus felidézte: a legfőbb ügyész április végén kérte ki az ő mentelmi jogát, amit a mentelmi bizottság nem tartott megalapozottnak, ezért további iratokat kért a vádhatóságtól. Gyurcsány közlése szerint a testület hat témában kért be anyagokat, de csak egyet (a telekcsere semmissé tételéért indított polgári peres eljárás jegyzőkönyveit tartalmazót) kapott meg. Ennek ellenére a bizottságnak a jelek szerint ez is elégséges. Gyurcsány közölte: nem érti, Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke miért „feküdt le az ügyészségnek”. Mint fogalmazott: ezzel Polt Péter legfőbb ügyész megnyerte az első csatát a mentelmi bizottsággal szemben. Hozzátette: senkinek ne legyenek kétségei, hogy az Országgyűlés ki fogja őt adni. Kérdésre egyébként megerősítette, hogy ő is ugyanezt kéri a képviselőktől.
Közölte: Polt Péter szerint az róható a terhére, hogy 2008-ban „általános támogatásáról biztosította” azokat a befektetőket, akik több milliárd forintos beruházást akartak megvalósítani. Ezzel hivatali hatáskörét túllépve gyakorlatilag döntést hozott – számolt be a legfőbb ügyész álláspontjáról Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő szerint az iratok ezt cáfolják, és a megbeszélésen részt vett, azóta tanúként kihallgatott személyek egybehangzóan állítják: a tárgyaláson nem született döntés. Hozzáfűzte: ő arra utasította a kormány illetékes vezetőit, hogy a jogszabályokat betartva végezzék a munkájukat.
– Fogalmam sincs, hogy mire alapozza a legfőbb ügyész ezt a blődséget, hacsak nem arra a nyomásra, amely régóta rá nehezedik Orbán és pártja részéről. Úgy látom, hűséges végrehajtója ő egy politikai akaratnak – mondta Gyurcsány. Úgy vélte: ha a legfőbb ügyész gyanúja megállná a helyét, abból az következne, hogy minden miniszterelnök számtalanszor túllépi a hatáskörét, amikor az ország érdekében általános támogatásáról biztosít nagyberuházásokat. Megemlítette: például az Audi, a Mercedes beruházásai kapcsán is hasonló módon járt el. „Ha ez bűn, ezerszer követtem el ezt a bűnt” – ismerte el.
Gyurcsánynak meggyőződése, hogy nincs olyan bíróság az országban, amely megállapítaná a felelősségét. Boszorkányüldözésnek, szakmai és politikai disznóságnak minősítette az ellene folyó eljárást, amelyben „bűnöshöz próbálnak meg keresni bűnt”. A sukorói beruházást pedig „az ország érdekében álló, tisztességes és jogszerű ügynek” nevezte.
A mentelmi bizottság várhatóan jövő kedden tárgyalja a volt kormányfő ügyét, így a Ház akár már szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.